pondělí 8. července 2024

Před sto lety záhadně zmizeli britští horolezci při expedice na Everest

Dodnes není jasné, zda se horolezcům podařilo dostat se na vrchol nejvyšší hory světa, anebo zda je problémy zastihly ještě před ním. Jedno z těl se podařilo najít až po 75 letech, druhé je zatím stále na Everestu.

Mount_Everest_North_Face

Severní stěna Mount Everestu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Severní stěna Mount Everestu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Bylo 8. června 1924 deset minut před 13. hodinou, když účastník britské expedice k Mount Everestu Noel Odel vystoupil z pátého výškové tábora na třicetimetrový skalní výšvih ve výšce 7 800 metrů a zahlédl na hřebeni asi 250 metrů pod vrcholem Everestu dva pohybující se body. Netušil, že to je naposledy, kdy někdo viděl horolezce George Malloryho a Andrewa Comina Irvina.

Důkaz, že oba horolezci zemřeli, aniž by dosáhli vrcholu, se objevil o devět let později. Dvě stě metrů od prvního výšvihu se našel cepín s vyrytými iniciálami G. L. M. – George Leigh Mallory. Poloha cepínu svědčila o tom, že Mallory a Irvine nepřekonali ani první z překážek, které by je na jejich teoretické cestě k vrcholu čekaly.

Další zprávy přinesli čínští horolezci. V roce 1960 oznámil Xu Jing, že viděl tělo anglického horolezce přibližně v místech, kde se skutečně v roce 1999 našly Malloryho ostatky, které nesly znaky zranění po vážném pádu. Jak a proč ale oba muži zemřeli, zůstane asi navždy tajemstvím. Jediný důkaz by mohl přinést fotoaparát, který měli s sebou. Ten ale zatím nikdo nenašel.

V základním táboře pod Everestem stojí desetimetrový památník prvním obětem hory.

Související

Fxo6p7AX0A4dCAo
Zahraniční

Zapáchající a špinavý Mount Everest prý zachrání sáčky na lidské výkaly

Andrea Lanfri
Inspirace Zajímavosti

Na Mount Everest vyšplhal paralympionik bez nohou

Psotka_Jozef.jpeg
Zahraniční Výročí

Triumf a smrt. Slavný horolezec se zabil pádem z kilometrové výšky

Fxo6p7AX0A4dCAo
Zahraniční Video

Stany, plechovky a výkaly: Na Everestu zůstalo po sezóně 55 tun odpadu