pátek 18. října 2024

Před pěti lety se stalo Endgame nejúspěšnějším filmem všech dob. Avengers kralovali jen krátce

Přesně před pěti lety se Avengers: Endgame stalo nejúspěšnějším filmem všech dob, kdy celosvětové tržby atakovaly 2,8 miliard dolarů. První místo si však o dva roky později opět uzmul Avatar.

Plakát k filmu Avengers: Endgame (2019)

Plakát k filmu Avengers: Endgame (2019)
Zdroj: Disney

  • Plakát k filmu Avengers: Endgame (2019)
  • Zdroj: Disney

Symbol narvaných kin před koronavirovou pandemií. Závěrečná část souboje s Thanosem byla událostí kolosálních rozměrů, která v roce 2019 překonala všechny dosavadní filmy. Celosvětově si Avengers: Endgame přišlo na 2,799 miliard dolarů, čímž pokořilo Titanic i Avatara a po dobu dvou let se rozlučka s Iron Manem pyšnila statusem tržebního krále.

Ovšem jen z hlediska celosvětových tržeb, na domácí půdě nestačili superhrdinové na Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí, které si v USA v roce 2015 přišly na 936 milionů dolarů a dodnes jde o nejúspěšnější film ve Státech. Endgame utržilo o 80 milionů méně. V rámci tržebně nejúspěšnějších filmů v ČR je Endgame až na pátém místě za Avatar: The Way of Water (2022), Bohemian Rhapsody (2018), Avatarem (2009) a Ženám v běhu (2019).

Post tržebně nejúspěšnějšího snímku si však Endgame užilo jen dva roky. James Cameron nasadil prvního Avatara (2009) v roce 2021 do čínských kin. Obnovená premiéra tam utržila 57 milionů dolarů, čímž překonala Endgame. Stejný krok učinil Cameron před vydáním druhého Avatara o rok později, čímž ikonické sci-fi přiblížil k metě tří miliard dolarů. Aktuálně má Avatar na kontě 2,923 miliard dolarů. V případě nasazení do kin příští rok před premiérou třetího dílu by Cameron mohl dotáhnout svůj biják na bájnou hranici tří miliard.

Autor: Šimon Mitro

Související

MV64202fa729_tit02
Hudba

Starý koncertní záznam s pohnutou historií připomíná dávnou sílu Titanicu

Záběr z filmu Pulp Fiction
Film a TV Kino

Pulp Fiction slaví 30 let. Vrací se do českých kin

Joker: Folie à Deux
Film a TV Kino

Říjen v kinech: Zatančí Joker i Venom

Bollywoodské vystoupení v sitcomu Teorie velkého třesku
Světové dny

Den Bollywoodu