pondělí 21. října 2024

Před necelými 500 lety zasáhlo Čínu nejdrtivější zemětřesení v historii lidstva

„Hory a řeky měnily místa," popisují zkázu z 23. ledna 1556 dobové kroniky.

zemětřesení ilustrační

zemětřesení ilustrační
Zdroj: Wikipedia

  • zemětřesení ilustrační
  • Zdroj: Wikipedia

Spousta z nás má v paměti tragické následky zemětřesení v Indickém oceánu nebo na ostrově Haiti, které patřily mezi nejničivější přírodní katastrofy moderních dějin.

Málokdo ale ví, že nejdrtivější zemětřesení v historii lidstva zpustošilo v roce 1556 Čínu. Počet obětí se odhaduje na 830 tisíc, což je téměř čtyřikrát více než při katastrofě v Indickém oceánu v roce 2004. Při čínském zemětřesení zemřelo zhruba 60 procent obyvatel v postižené oblasti. 

Otřesy zasáhly zejména provincie ve středu Číny, moderní odhady seizmologů přisuzují otřesům úroveň až 8,3 Richterovy stupnice. Epicentrum leželo v údolí řeky Wej-che nedaleko posvátné Květinové hory. 

Rekordnímu počtu obětí nahrály i okolnosti. Region byl již v 16. století za vlády císařů z dynastie Ming hustě osídlen, tehdejší domy byly podle dobových pramenů velmi křehké. Velká část obyvatel navíc žila v umělých, křehkých jeskyních v tzv. sprašových skalách. 

Obyvatelé v těchto nestálých měkkých sedimentech byli následkem mohutných sesuvů půdy okamžitě zasypáni. „Hory a řeky měnily místa. Země se náhle zvedala a tvořila nové kopce nebo náhle poklesla a stala se údolími,“ popisují událost dobové kroniky. Způsobené škody srovnávají odborníci s výbuchem jaderné bomby.

Autor: mš

Související

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu

GaFWcpFb0AQr43F
Zahraniční

Tchaj-wan se obává čínského úderu. Peking posiluje armádu kolem ostrova

atomový výbuch
Zahraniční Výročí

Před 60 lety se Čína se připojila k jaderným mocnostem

chinese_moon_landing_by_futurerender_dg9bj2r-fullview
Zahraniční

Čína chce vyslat člověka na Měsíc. Plánuje i průzkum Marsu a Jupitera