pátek 26. dubna 2024

Před 20 lety odletěla na Mars první sonda, která potvrdila existenci vody na Rudé planetě

Dnes slaví dvacetileté výročí mise Mars Exploration Rover, která přinesla řadu cenných objevů z výzkumu povrchu Rudé planety.

Rover Spirit

Rover Spirit
Zdroj: NASA

  • Rover Spirit
  • Zdroj: NASA

Přesně před dvaceti lety, 10. června 2003, NASA odstartovala misi průzkumu povrchu Marsu s názvem Mars Exploration Rover (MER). Vozítko Spirit přistál na Rudé planetě po sedmi měsících. V červenci 2004 bylo na Mars vypuštěno druhé vozítko mise MER s názvem Opportunity. Obě vozítka zásadně změnila naše porozumění Rudé planety. Úkolem roverů bylo studovat geologii, klima a prozkoumat možnost existence vody na planetě.

Původně měly rovery pracovat pouze po dobu 90 marťanských dní, ale jejich úspěch překonal všechna očekávání. Spirit pracoval na povrchu Marsu až do března 2010, což představuje více než 25krát delší dobu než původní plán. Opportunity pokračoval ve své misi až do června 2018, kdy byl přerušen kontakt s vozítkem během silné prachové bouře.

Mezi největší vědecké objevy Spiritu a Opportunity patří potvrzení existence vody na Marsu. Oba rovery nalezly důkazy o minulých podmínkách, které by mohly podporovat mikrobiální život. Mise MER dále poskytla detailní informace o složení hornin a půdy na Marsu, což pomohlo lépe porozumět jeho geologické historii.

Díky MER a následným misím se naše znalosti o Marsu neustále rozšiřují, a tím se otevírají nové možnosti pro budoucí průzkum a možné osídlení Rudé planety.

Autor: Šimon Mitro

Související

Sonda Voyager 1
Zahraniční Vesmír

NASA získala data z nejvzdálenější sondy. Voyager je miliardy kilometrů od Země

GLT_7EcXsAAzFqV
Zahraniční

NASA chce přivézt horniny s Marsu. Měly by zodpovědět otázku života na planetě

GLTQufoW8AAZ0_V
Ostatní Vesmír

Vědci objevili obří černou díru. Od Země je vzdálená jen dva tisíce světelných let

Apollo 12
Zahraniční Vesmír

Na Měsíci přistane Japonec. USA posilují spolupráci se zemí vycházejícího slunce