sobota 5. října 2024

Před čtyřiceti lety byl odvysílán poslední díl seriálu M*A*S*H

Přesně před čtyřiceti lety byla odvysílána poslední epizoda legendárního komediálního seriálu M*A*S*H.

M*A*S*H

Herecká sestava seriálu M*A*S*H.
Zdroj: CBS

  • Herecká sestava seriálu M*A*S*H.
  • Zdroj: CBS

Nezapomenutelný komediální seriál M*A*S*H zasazený do prostředí mobilní vojenské nemocnice během Korejské války skončil pouť na televizních obrazovkách přesně před čtyřiceti lety. Dne 28. února 1983 odvysílala stanice CBS finální 256. epizodu.

Poslední díl si nenechalo ujít přes 108 milionů diváků. Žádný oblíbený seriál nikdy podobné číslo ani zdaleka nenapodobil. Například poslední díl Přátel sledovalo přes 52 milionů diváků a závěrečnou epizodu Teorie velkého třesku jen 18 milionů diváků.

M*A*S*H se dočkal celkem jedenácti sezón a i přes odchod některých důležitých postav v čele s majorem Frankem Burnsem si udržel nastavenou laťku až do úplného konce. Dodnes je M*A*S*H jedním z nejlépe hodnocených komediálních seriálů všech dob. Kromě dnešního čtyřicátého výročí od konce seriálu oslaví v září M*A*S*H své 51. výročí od premiéry prvního dílu.

Kultovní status v našich luzích a hájích zajistil seriálu špičkový český dabing v čele s Pavlem Trávníčkem (postava chirurga „Hawkeye“ Pierce v podání Alana Aldy), Davidem Prachařem (postava B. J. Hunnicutta), Ladislavem Potměšilem (seržant Klinger) nebo Václavem Knopem (major Frank Burns).

M*A*S*H se v Česku poprvé vysílal v 90. letech a od té doby v podstatě nezmizel z českých obrazovek a dodnes je hojně reprízován. Aktuálně ho každé ráno vysílá stanice Prima. Kompletní seriál v původním znění i s českým dabingem je u nás dostupný na streamovací službě Disney+.

V galerii si můžete prohlédnout záběry ze seriálu včetně dalších zajímavostí o sérii M*A*S*H.

Autor: Šimon Mitro

Související

Saxon_Rockharz_2016_03
Hudba

Nejen Iron Maiden. Padesátiny v Praze oslaví i Saxon s albem Wheels Of Steel

horáková
Domácí Výročí

Rozhodla se zůstat do hořkého konce. Miladu Horákovou zatkli před 75 lety

sleodvání
Světové dny Streaming

Den Binge-watchingu

86600ec0918e5662ff1bee307aa53378
Film a TV

Nezapomenutelný herec malých rolí. Václav Štekl by oslavil pětadevadesátku