pátek 19. dubna 2024

Před 90 lety se narodil Jean-Paul Belmondo

Legendární francouzský herec by dnes oslavil 90. narozeniny. Jean-Paul Belmondo se navždy zapsal do historie kinematografie.

Jean-Paul Belmondo ve filmu Muž z Acapulca

Jean-Paul Belmondo ve filmu Muž z Acapulca
Zdroj: CCFC

  • Jean-Paul Belmondo ve filmu Muž z Acapulca
  • Zdroj: CCFC

Dnes o velikonoční neděli by ikona francouzského filmu oslavila 90. narozeniny. Jean-Paul Belmondo zemřel před dvěma lety a zanechal po sobě plejádu nezapomenutelných filmů, které jsou nedílnou součástí historie světové kinematografie.

Belmondo se narodil 9. dubna 1933 v Neuilly-sur-Seine nedaleko Paříže. Hereckou kariéru započal v divadle. S filmy začal ve svých pětadvaceti letech rolí. Jeho charisma a schopnost hrát vážné i komediální party mu brzy zajistily pozornost kritiků i diváků. Belmondo se stal jedním z nejpopulárnějších herců francouzské kinematografie 60. a 70. let.

Ikonický herec byl znám také pro své kaskadérské kousky a akční scény, které často prováděl sám. Byl považován za jednoho z nejvíce fyzicky zdatných herců své doby. Během své kariéry nikdy nebyl nominovaný na Oscara, na kontě však má nejprestižnější francouzskou cenu César za hlavní roli ve filmu Cesta zhýčkaného dítěte (1988). V roce 2017 mu byla udělena čestná cena César za celoživotní dílo.

Sehnat Belmondovy filmy na streamovacích službách je oříšek jako u většiny filmů starých přes 30 let. Některé však v Česku seženete. Na Netflixu najdete trojici méně známých Belmondových filmů, které se u nás v televizi možná ani nikdy nevysílaly. Najdete tady komedii Přátelé na neděli (1958), drama Les Distractions (1960) a kriminální drama Muž jménem La Rocca (1961). Na Apple TV+ je k přehání komediální drama U konce s dechem (1960), v němž Belmondo ztvárnil frajerského zlodějíčka.

Pokud bydlíte v Praze, tak můžete dnes zavítat na promítání jednoho z nejznámějších Belmondových fláků Muž z Acapulca (1973), který uvádí Kino MAT od 18 hodin.

Autor: Šimon Mitro

Související

Josef Somr ve znělce k 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.
Film a TV Osobnosti

Legenda českého filmu by dnes oslavila 90. narozeniny. Somr provázel diváky od 60. let

kino
Film a TV Kino

Kinaři řešili na CinemaConu uvadající zájem diváků. Klíčem mají být investice

Saoirse Ronan ve filmu Malé ženy (2019)
Film a TV Osobnosti

Jedna z nejnadanějších mladých hereček, Saoirse Ronan slaví 30

Russell Crowe ve filmu Gladiátor (2000)
Film a TV Osobnosti

Nejznámější novozélandský herec slaví šedesátku. Crowe uhranul jako gladiátor i čistá duše