Před 85 lety Hácha prohrál v Berlíně všechno. Opustili jej nakonec i Slováci

Před 85 lety odjížděl Emil Hácha do Berlína jako československý prezident. Za jedonou noc ale přišel o všechno. O svůj titul i svou republiku.

Hitler_in_Prague_with_Czech_president_Emil_Hacha

Osudová noc. Emil Hácha na jednání s Adolfem Hitlerem.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Osudová noc. Emil Hácha na jednání s Adolfem Hitlerem.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Velmi výstižně atmosféru 14. března 1939 přiblížila televizní inscenace Noc rozhodnutí, která byla poslední rolí pro Rudolfa Hrušínského, který ač sám už těžce nemocný, si zahrál nešťastného a osudem zlomeného prezidenta Emila Háchu. Ten přesně před 85 lety odjel na pozvání Adolfa Hitlera do Berlína, kde s ním chtěl vůdce Třetí říše jednat o osudu Československa.

Hácha tehdy na Hitlera čekal až do nočních hodin, byla to vůdcova hra, chtěl totiž prezidenta vidět zlomeného a oslabeného. Právě tehdy dorazila k Háchovi zpráva, že Slovensko se s okamžitou platností odpojuje z česko-slovenského svazku a jeho lídr Jozef Tiso vyhlašuje vlastní Slovenský štát.

Když nakonec Hitler na jednání s Háchou dorazil, zasypal jej seznamem ultimát s tvrzením, že německá armáda už čeká na hranicích a je připravená vtrhnout na zatím svobodná česká území. Hitler dal Háchovi na vybranou mezi vojenskou intervencí a dobrovolným se podrobením Německu, což prezident stále odmítal. Když mu ve čtyři hodiny ráno ale Hermann Göring pohrozil tím, že jeho letectvo je připravené okamžitě začít bombardovat Prahu, dostal Hácha infarkt. Po přivolání lékařské pomoci, v kritickém stavu, dokument podepsal a informoval Prahu. V tu chvíli se začala psát šestiletá historie Protektorátu Čechy a Morava.

Autor: Jan Skala

Související

1024px-2015-08-15._Фестиваль_«Большой_Донбасс»_602
Zahraniční

Putinovy Noční vlci dorazili do Česka. Oslaví zde konec druhé světové války

1024px-242-EB-6-43A_-_DPLA_-_1efd121f86de82fe26546c98307d52fa
Zahraniční

Německý vůdce se narodil před 135 lety. Jeho jméno však byla zkomolenina

image150
Domácí

Plzeňská zoo přišla o tank, přestěhuje se do nového Pattonova muzea

Vylodění spojenců v Normandii bylo jedním z milníků druhé světové války.
Zahraniční

Francie zve Rusko na oslavy. Kreml tvrdí, že pozvánku nedostal