čtvrtek 17. října 2024

Před 60 lety se Čína se připojila k jaderným mocnostem

Přesně před 60 lety Čína úspěšně otestovala svou první atomovou bombu, čímž se stala pátou zemí světa s jaderným arzenálem.

atomový výbuch

Ilustrační foto.
Zdroj: Picryl

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Picryl

Čína se zařadila 16. října 1964 po bok Spojených států, Sovětského svazu, Velké Británie a Francie jako další jaderná mocnost. Tento úspěch nebyl pro USA překvapivý, neboť od 50. let měly americké zpravodajské služby indicie, že Čína pracuje na vývoji atomové zbraně, pravděpodobně s pomocí sovětských expertů. Přesto však test vzbudil obavy, zejména kvůli rostoucímu vlivu Číny v Asii a Africe a jejímu radikálnímu postoji vůči kapitalistickým mocnostem.

V 60. letech Čína prosazovala radikální revoluční postoj proti kapitalismu a její vliv rostl zejména v Asii a Africe. Jaderný test navíc přišel jen dva měsíce po přijetí Rezoluce o Tonkinském zálivu, která posílila moc prezidenta USA v konfliktu ve Vietnamu, což vytvořilo hrozbu jaderného konfliktu v jihovýchodní Asii.

Znepokojení vzbudil test i v Sovětském svazu, jehož vztahy s Čínou byly v té době na bodu mrazu. Čínské jaderné ambice zvyšovaly napětí mezi oběma komunistickými mocnostmi, a první čínské střely byly namířeny přímo na Rusko. Tento vývoj přiměl obě supervelmoci k intenzivnějším snahám o omezení šíření jaderných zbraní, což vyústilo v podepsání Smlouvy o nešíření jaderných zbraní v roce 1968.

Autor: Šimon Mitro

Související

GaFWcpFb0AQr43F
Zahraniční

Tchaj-wan se obává čínského úderu. Peking posiluje armádu kolem ostrova

Amazon
Ekonomika

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů

jerusalem-980328_1280
Zahraniční

Lufthansa dostala za šikanu židovských cestujících nejvyšší pokutu v historii

IMG_8473
Zahraniční Video

Pokrokový silikonový robot si umí amputovat končetinu