středa 9. října 2024

Před 50 lety zemřel Oskar Schindler. Zachránil 1200 židů před holokaustem

Oskar Schindler, německý podnikatel původem ze Svitav, který během holokaustu zachránil 1 200 Židů, zemřel před 50 lety. Jeho odvážné činy během druhé světové války mu vynesly uznání jako jednoho z největších hrdinů své doby.

Oskar Schindler

Oskar Schindler
Zdroj: Store Norske Leksikom (CC)

  • Oskar Schindler
  • Zdroj: Store Norske Leksikom (CC)

Oskar Schindler, člen nacistické strany a majitel továrny na smalt v Krakově, během německé okupace Polska zaměstnával pracovníky z místního židovského ghetta. Když bylo ghetto likvidováno, přesvědčil nacistické úředníky, aby mu dovolili převést své zaměstnance do pracovního tábora v Plaszow, čímž je uchránil před deportací do vyhlazovacích táborů. V roce 1944 byli všichni Židé v Plaszow posláni do Osvětimi, ale Schindler riskoval svůj život a podplatil úředníky, aby mohl své zaměstnance přesunout a založit novou továrnu na bezpečnějším místě v okupovaném Československu.

Na konci války byl Schindler bez peněz, ale jeho hrdinské činy mu umožnily zachránit 1 200 Židů. V roce 1962 byl Jad Vašem prohlášen za Spravedlivého mezi národy, což je čestné uznání za záchranu Židů během holocaustu. Schindler zemřel 9. října v německém Hildesheimu. Podle jeho přání byl pohřben v Izraeli na katolickém hřbitově na Hoře Sion.

Schindlerovy skutky zfilmoval v roce 1993 Steven Spielberg ve filmu Schindlerův seznam. Černobílý film, v němž Schindlera ztvárnil Liam Neeson, patří mezi nejlépe hodnocené filmy všech dob. Proměnil 7 z 12 nominací na Oscara a na databázi ČSFD má 92 procent. Film je k dispozici na streamovací službě SkyShowtime či k zapůjčení na Apple TV a Rakuten.TV.

Autor: Šimon Mitro

Související

migrace
Zahraniční

Zpřísnění migrační politiky v EU zapříčinil pokles žádostí o azyl

GZV4G0sXcAAwJJc
Zahraniční

Protest islamistů: Demonstranti házeli kameny i láhve. Byla mezi nimi i Greta

profimedia-0916835318
Zahraniční

V Drážďanech začala demolice mostu Carolabrücke

profimedia-0917322907
Zahraniční

Od začátku války na Blízkém východě uplynul rok. Ke konci však nespěje