pondělí 16. září 2024

Před 250 lety se narodila první americká světice. Elizabeth Ann Seton změnila školství

První americká svatá je známá jako zakladatelka prvních katolických škol a ženské apoštolské komunity v USA. Elizabeth Ann Seton se narodila před 250 lety.

Svatořečená Elizabeth Ann Seton

Svatořečená Elizabeth Ann Seton
Zdroj: Flickr

  • Svatořečená Elizabeth Ann Seton
  • Zdroj: Flickr

Elizabeth Ann Bayley Seton, narozená 28. srpna 1774 v New Yorku, se zapsala do historie jako první Američanka svatořečená katolickou církví. Její otec, Richard Bayley, byl významný lékař a zdravotní úředník města New York, zatímco její matka Catherine, dcera episkopálního ministra, zemřela, když byly Elizabeth teprve tři roky staré. Po smrti matky se její otec znovu oženil a měl další čtyři děti.

Ve věku 19 let se Elizabeth provdala za bohatého lodního magnáta Williama Magee Setona, se kterým měla pět dětí. Po finančním kolapsu a Setonově úmrtí na tuberkulózu v Itálii v roce 1803 Elizabeth zůstala sama se svými dětmi. Po ztrátě nejstarší dcery se Elizabeth dala na katolickou víru. V roce 1805 přijala první svaté přijímání a stala se římskou katoličkou. Věnovala se výuce a prosazovala bezplatné vzdělání pro všechny děti. V roce 1809 založila v Marylandu první katolickou školu v USA s názvem St. Joseph’s Academy and Free School, a založila také řád Sester milosrdenství svatého Josefa. Elizabeth zemřela v pouhých 46 letech.

Její snaha o rozvoj katolických institucí v nově vzniklých Spojených státech vedla k jejímu blahořečení v roce 1963 a svatořečení v roce 1975. Její odkaz je připomínán i prostřednictvím univerzity Seton Hall University v New Jersey, pojmenované na její počest. V češtině je uváděna jako Alžběta Anna Setonová.

Autor: Šimon Mitro

Související

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

2768700
Film a TV Výročí

Felix Holzmann skrýval velké tajemství. Neřekl ho ani na smrtelné posteli

profimedia-0790212959
Domácí Výročí

Vlny v praxi. Jediný odsouzený komunista si za srpnovou invazi odseděl 26 dnů

47477524302_7149a9fb1f_b
Film a TV Výročí

Hvězda Matrixu i rocková basista. Keenu Reeves dnes slaví šedesátku