čtvrtek 17. října 2024

Před 170 lety se narodil Oscar Wilde. Za homosexualitu skončil za mřížemi

Přesně před 170 lety se narodil geniální dramatik Oscar Wilde.

Oscar Wilde

Oscar Wilde
Zdroj: Store Norske Leksikom (CC)

  • Oscar Wilde
  • Zdroj: Store Norske Leksikom (CC)

Oscar Wilde, narozen 16. října 1854 v Dublinu, se stal jedním z nejznámějších literárních postav své doby. Po studiu na Oxfordu, kde v roce 1878 úspěšně absolvoval s vyznamenáním, si svým břitkým vtipem a extravagantním stylem života získal popularitu v britské společnosti. V roce 1881 vydal svou první sbírku básní a následně se na rok vydal na přednáškové turné po Spojených státech, kde svou výstředností vzbuzoval pozornost i kritiku.

Po návratu do Británie se oženil a stal se otcem dvou dětí, pro které napsal pohádky vydané v roce 1888. Kromě toho působil jako kritik a editor časopisu Women’s World. V roce 1890 vyšel jeho jediný román Obraz Doriana Graye, který rychle vzbudil zájem. Wilde se proslavil také svou dramatickou tvorbou, přičemž jeho hra Jak je důležité míti Filipa (1895) patří mezi jeho největší úspěchy.

V roce 1895 byl Wilde zapleten do skandálu, když ho markýz z Queensberry veřejně obvinil z homosexuality kvůli vztahu s jeho synem. Wilde markýze žaloval pro pomluvu, ale proces prohrál, protože důkazy podpořily obvinění. Homosexualita byla tehdy v Anglii trestná, a tak byl Wilde odsouzen na dva roky těžkých prací.

Po propuštění v roce 1897 Wilde uprchl do Paříže, kde ho navštěvovali věrní přátelé. Napsal Baladu o žaláři v Readingu, inspirovanou svými zkušenostmi z vězení. Wilde zemřel v roce 1900 na akutní meningitidu.

Autor: Šimon Mitro

Související

atomový výbuch
Zahraniční Výročí

Před 60 lety se Čína se připojila k jaderným mocnostem

Záběr z filmu Pulp Fiction
Film a TV Kino

Pulp Fiction slaví 30 let. Vrací se do českých kin

LUKE-PERRY-FB-050319
Film a TV

Dylan z Beverly Hills by oslavil 58. narozeniny. Osud mu však tolik času nedal

Christopher Reeve jako Superman
Film a TV Výročí

Před 20 lety zemřel první filmový Superman