sobota 5. října 2024

Před 111 lety byla naměřena nejvyšší teplota na Zemi

Před 111 lety byla naměřena nejvyšší teplota na Zemi

Údolí smrti

Údolí smrti
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Údolí smrti
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Vlny veder jsou sice čím dál častější, ale rekordní naměřenou teplotu poslední roky ani dekády nepřekonaly. Rekord byl naměřen již v roce 1913. Tehdy bylo naměřeno 56,7 stupně Celsia v Údolí smrti, které se rozpíná ve východní Kalifornii. Zdejší písčité duny leží více než 80 metrů pod úrovní moře a jde o nejsušší místo celé Severní Ameriky.

Rekordní naměřenou teplotu si desítky let připisovalo libyjské město Azízíja, kde mělo být v roce 1922 naměřeno 58 stupňů. V roce 2012 bylo měření v Azízíje diskvalifikováno Světovou meteorologickou organizací (WMO). Meteorologové zjistili, že měření mohlo být ovlivněno až o sedm stupňů řadou faktorů.

WMO dospěla k závěru, že teplota může být nepřesná, protože byla naměřena na povrchu podobném asfaltu, což není spravedlivé zobrazení původní pustinné půdy. „Toto zkoumání ukazuje, že díky neustálým zlepšením v meteorologii a klimatologii mohou odborníci na klima nyní podrobněji reanalyzovat minulé záznamy o počasí,“ uvedl tehdy profesor geografie na Arizonské státní univerzitě a člen WMO Randy Cerveny.

Teplota v Údolí smrti, konkrétně v části nazývané Furnace Creek, kde rekordní teplota byla před 111 lety naměřena, obvykle dosahuje denního maxima kolem 46 stupňů, což z něj činí dlouhodobě nejteplejší místo na Zemi. Pro porovnání, v Česku byla nejvyšší neměřená teplota „pouhých“ 40,4 stupňů zaznamenána v Dobřichovicích u Prahy v roce 2012.

Už při teplotách nad 32 stupňů mohou lidé zažívat křeče a vyčerpání z horka. Při 50 stupních dochází ke kompletnímu přehřátí organismu, který může končit smrtí. I přes extrémní podmínky žije celoročně v Údolí smrti kolem 300 lidí.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0916186162
Zahraniční

Hurikán Helene si vyžádal 200 obětí. Záchranáři dál pátrají po pohřešovaných

50460800438_d4e61009b7_b
Zahraniční Zajímavosti

Španělsko navštívil rekordní počet turistů. Místním to vadí, ministr je nadšený

IMG_8407
Zahraniční Zajímavosti

Američan si odsedí půl roku za klonování ovcí. Vydělal si jím statisíce

Kalifornský guvernér Gavin Newsom
Zahraniční AI

Kalifornský guvernér vetoval průlomový zákon o umělé inteligenci