čtvrtek 19. září 2024

Před sto lety se narodila Věra Kučerová, jedna z důležitých postav heydrichiády

Za heydrichiády nacisté vraždili celé rodiny, výjimkou nebyli ani Kučerovi z Plzně. Jejich dcera by se dnes dožila sta let, vše však ukončila kulka v koncentračním táboře Mauthausen.

Heydrich

Kvůli smrti prominentního nacisty Reinharda Heydricha vyhasl i život mladé Věry Kučerové
Zdroj: Youtube

  • Kvůli smrti prominentního nacisty Reinharda Heydricha vyhasl i život mladé Věry Kučerové
  • Zdroj: Youtube

Pokud by jí to osud dopřál, dožila by se dnes Věra Kučerová sta let. Nacisté jí ale dovolili pouhých devatenáct let na tomto světě. Její mladý život ukončila kulka, kterou jí příslušník gestapa vpálil do týla při lékařské prohlídce v koncentračním táboře Mauthausen 24. října 1942. Ten den Němci popravili i její rodiče. Všichni tři se do spárů nacistické moci dostali poté, co se zapletli s přímými účastníky atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, s parašutisty Janem Kubišem, Jozefem Gabčíkem, Josefem Valčíkem a Adolfem Opálkou. Rodina Kučerových figurovala také v akci Canonbury, kdy britské letectvo za pomoci československého odboje podniklo 26. dubna 1942 útok na plzeňskou Škodovku.

Při přípravách atentátu na Heydricha se Věra Kučerová a její starší kamarádka a zaměstnankyně Vojtěcha Kučery, Marie Žilanová, staraly o parašutisty, kteří celou akci posléze provedli. Všichni byli v Plzni, kde Kučerovi a Žilanová bydleli, poprvé, proto je doprovázela obě děvčata po městě, aby jim pomohla s orientací. Dokonce se tvrdilo, že Žilanová začala chodit s Kubišem. Tato pomoc se ale celé rodině stala nakonec osudná. Po atentátu na Heydricha rozpoutalo gestapo zatýkací peklo a mezi prvními byla právě Věra Kučerová, o jejímž vztahu k pilotům se vědělo už i v kolaborantských kruzích. Němci si pak přišli pro celou rodinu, aby ji v Praze v Petschkově paláci odsoudili k trestu smrti. Následoval už jen převoz do Terezína a následně do Mauthausenu, kde mladý život Věry Kučerové vyhasl.

Zajímavou postavou tragédie rodiny Kučerových je Marie Žilanová. Při výsleších ji nikdo z Kučerových neprozradil a utajení jejího zapojení do příprav atentátu na Heydricha vydrželo až do konce války. Byla to pak právě Žilanová, která historikům popsala svou úlohu a osud rodiny Kučerových. Zemřela až v roce 1993 v 74 letech.

Autor: Jan Skala

Související

Ferbasová_Nový_Falešná_kočička_1937
Film a TV

Zavřete oči, odcházím. Kristián Oldřich Nový by dnes oslavil 125. narozeniny

Bundesarchiv_Bild_152-50-10,_Reinhard_Heydrich
Domácí Výročí

Heydrich zemřel po týdnu. Po jeho smrti vypuklo divošské běsnění nacistů

73129551_3395111780500816_4107641790578819072_n
Zahraniční

Pietní akci v Osvětimi narušili příznivci Palestiny. Perverzní, tvrdí organizátoři

Haus_der_Wannsee-Konferenz_02-2014
Zahraniční Výročí

Ve Wansee se rozhodlo o osudu Židů. Teď se poblíž jedná o migrantech