pondělí 16. září 2024

Přece jen nějaký pokrok. Izrael podpořil americký mírový plán

Ačkoliv americký ministr zahraničí Antony Blinken hovořil o tom, že se ztrácí poslední naděje na urovnání konfliktu v Pásmu Gazy, po jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem byl mnohem optimističtější. Teď čeká, co odpoví Hamás.

GVZjGHfWYAAJ39I

Americký ministr zahraničí Antony Blinken (vlevo) jednal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem tři hodiny.
Zdroj: X

  • Americký ministr zahraničí Antony Blinken (vlevo) jednal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem tři hodiny.
  • Zdroj: X

Ještě včera dopoledne to vypadalo na krach mírových jednání mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás, kdy obě strany spolu vedou boje v Pásmu Gazy a pesimisticky se o rozhovorech vyjadřoval i americký ministr zahraničí Antony Blinken. Ovšem po jednacím dnu se situace otočila. Blinken po tříhodinové schůzce s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem oznámil, že Izrael nakonec podpoří americký mírový návrh. Ten vychází z konceptu, který před pár týdny představil prezident Joe Biden a s nímž neměl problém ani Hamás.

Blinken proto palestinské hnutí vyzval k jednání, které by mělo mimo jiné vést k propuštění rukojmích, které radikálové zadržují v Pásmu Gazy od prvního dne války, tedy od 7. října. Propuštění zadržovaných je v projednávaném plánu jeden z nejdůležitějších bodů, na kterých Jeruzalém trvá. Není však jasné, zda je v něm zakotven také izraelský záměr ponechat si kontrolu nad dvěma strategickými koridory v Pásmu Gazy. To Hamás dlouhodobě odmítá.

Blinken by dnes měl přiletět do egyptské Káhiry, kde se setká s další vyjednavači z Kataru a Egypta, kteří působí jako prostředníci ze strany Hamásu.

Autor: Jan Skala

Související

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci