čtvrtek 19. září 2024

Pražský zastupitel za ANO Wenzl si zařídil udělení čestného občanství

Bývalý starosta a současný zastupitel Prahy 15 Milan Wenzl hlasoval sám pro sebe, kdyby to neudělal, čestné občanství by nezískal.

361670770_751088507026881_2442836643033226412_n

Poslanec a zastupitel Milan Wenzl.
Zdroj: FB M. Wenzla

  • Poslanec a zastupitel Milan Wenzl.
  • Zdroj: FB M. Wenzla

„Jsem jeden ze zakladatel Baráčníků Horní Měcholupy, jsem ve spolku Křižovatka, jsem jedním ze zakladatelů Společnosti Antonína Švehly, jsem u dobrovolných hasičů,“ vypočítával své zásluhy Welzl na jednání zastupitelstva Welzl. Nijak přitom nezdůraznil, že právě tyto organizace ho navrhly za čestného občana.

Pro schválení návrhu byla potřeba 16 hlasů. A právě tolik jich Wenzl dostal. Hlasoval totiž také, sám pro sebe.

„Asi nikde jinde by nešlo, aby zastupitelé vybírali čestného občana přímo ze svých řad. Dokonce bude zajímavé sledovat, zda pan Wenzl, který za osm let svého starostování dovedl ANO od 25,33 k 16,58 procentům voličských hlasů, získá ocenění jen díky zvednutí vlastní ruky pro sebe sama. Koalice ODS, TOP 09, ANO, NEZ a SPD totiž v Praze 15 disponuje pouze nejtěsnější většinou jediného hlasu,“ uvedlo na svém facebookovém profilu hnutí Patnáctka náš domov pár dnů před hlasováním. Na stejném místě se diskutovalo i po jednání zastupitelstva. „Normálně uvažující člověk by se aspoň zdržel hlasování, když se hlasuje o něm samotném, ale tohle je fakt výsměch,“ komentoval ho jeden z obyvatel Prahy 15. „To by ale neprošel, což nemohl dopustit,“ kontrovalo hnutí Patnáctka.

O Wenzlovi se mluvilo v souvislosti s jeho poslaneckým postem, kdy se od listopadu 2021 do letošního září nedostavil na dvě třetiny jednání. Ve velkém ale čerpal nejen plat, ale i poslanecké náhrady na reprezentaci a na dopravu, na nájem kanceláře nebo asistenty. Na podzim loňského roku před komunálními volbami prohlásil, že je zdravý a postavil do čela kandidátky hnutí ANO v Praze 15. Podle webu kverulant.org se do Poslanecké sněmovny ani po volbách nevrátil a dál se omlouval ze zdravotních důvodů.

wenzl

Související

David Pastrňák při přebírání čestného občanství
Hokej

Pastrňák se stal čestným občanem Havířova, přivezl i mistrovský pohár