čtvrtek 19. září 2024

Pražské zoo se podařilo odchovat luskouní mládě

Luskounka Šiška je prohlášena za odchovanou. Jde o první luskouní mládě v Evropě.

Luskouní mládě Šiška

Luskouní mládě Šiška
Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

  • Luskouní mládě Šiška
  • Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jeden z největších úspěchů v historii Zoo Praha. Odchov samičky luskouna krátkoocasého Šišky lze považovat za završený. Díky tomu se Šiška stala prvním odchovaným mládětem luskouna v Evropě. Ve středu 2. srpna oslaví šest měsíců od narození a z mateřského mléka již plně přešla na „pevnou“ stravu.

Odchov Šišky je zásadní nejenom proto, že byl spojen s řadou úskalí, ale také z toho důvodu, že jde o první mládě luskouna odchované v Evropě. Přitom je třeba zdůraznit, že tito šupinatí savci žijící v subsaharské Africe a jižní Asii jsou ohroženi nelegálním lovem a obchodem,“ řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Šiška se těší nejen pozornosti návštěvníků či médií, ale je o ní mimořádný zájem i ve světě zoologických zahrad. Její příběh sledují i světové osobnosti ochrany přírody, jako je Jane Goodall (významná anglická bioložka zabývající se výzkumem primátů, pozn. red.). Názornější důkaz významu tohoto odchovu si nedokážu představit,“ dodal.

Aktuálně váží Šiška 1 700 gramů, což je dvanáctinásobek její porodní váhy. Aktivní bývá ráno po deváté hodině, hned po otevření bran zoo, a poté opět kolem 15. hodiny při odpoledním krmení.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Zoo Praha

Související

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

Orel opičí
Domácí Fauna

Liberecká zoo pomůže v záchraně národního ptáka Filipín

Foto 1_D85_6263
Ostatní

Smrtící krása: Pestrobarevné pralesničky budou v Praze k vidění jen do neděle

GXLlxG9b0AEEURb
Zahraniční Video

Ničivá povodeň v Nigérii zasáhla i zoo, krokodýli i hadi jsou v ulicích města