čtvrtek 19. září 2024

Pražské letiště hledá taxi pro impulzivní cestující, kteří nechtějí uvést osobní údaje

Čím dál víc lidí nechce kvůli cestě z letiště předávat řadu osobních údajů přepravci. Pokud využijí automatu k objednání odvozu, zobrazují se dokonce informace, jako je jméno, telefon nebo e-mail i dalším zákazníkům.

dsc1559-edit

Samoobslužné kiosky slouží pro objednání odvozu z letiště. Cestující ale musejí zadat řadu osobních údajů. Ty se pak zobrazují i dalším zákazníkům.
Zdroj: Letiště Praha

  • Samoobslužné kiosky slouží pro objednání odvozu z letiště. Cestující ale musejí zadat řadu osobních údajů. Ty se pak zobrazují i dalším zákazníkům.
  • Zdroj: Letiště Praha

Letiště chce doplnit služby Uber airport o klasickou taxislužbu. "Cílem je zajistit obslužnost výhradně takzvaných impulsivních cestujících, kteří nechtějí v rámci nabídky současné taxislužby poskytovat žádné osobní údaje (jméno, příjmení, datum narození, bydliště, emailová adresa), přičemž v takovém případě současná právní úprava umožňuje poskytování taxi služby výhradně formou jízdy na taxametr," stojí v dokumentu.

Ten zveřejnil exministr financí Miroslav Kalousek na síti X. "Letiště Václava Havla označuje lidi, kteří za svezení taxíkem odmítají odevzdat své osobní údaje, jako “impulsivní cestující”. Dovolím si tvrdit, milé @PragueAirport, že opatrnost při sdělování osobních údajů je znakem rozvážného, nikoliv impulsivního jednání. Vaše označení je stejně hloupé, jako váš výběr taxislužby," napsal k tomu.

"V létě jsem chtěla být rozvážný cestující a jet Uber airport, ukázalo mi to cenu 1 430 korun. Tak jsem byla impulsivní cestující a jela Boltem za 700 korun. Údaje sděluji tak i tak, ale aspoň je to za půlku," okomentovala příspěvek jedna z uživatelek sítě X.

Vynalézavost Čechů nezná mezí. Jestli se mě to bude týkat tak si údaje vymyslím. Nebude to poprvé. Pochybuji že budou chtít občanku. Už jsem vyplňoval žádost o čínské, ruské, indické, katarske i saudské vízum. Do každé něco jiného dle firemních pokynů. Všechna víza jsem dostal.

Další zase upozornil, že pokud si chce cestující objednat odvoz prostřednictvím samoobslužného kiosku, získají jeho osobní údaje další zájemci, kteří přijdou po něm. Více ve videu.

Související

7216642124_a2d56b11c8_b
Domácí

Provoz letiště včera zastavil podezřelý kufr, bomba v něm nakonec nebyla

Vinted
Zahraniční Móda

Vinted platit nechce. Odvolává se proti porušení GDPR

Letiště Václava Havla
Domácí

Problém s kufry na pražském letišti vyřeší krizový manažer a personální agentury

Seznam.cz
Domácí

Souhlas nebo plať: Kritizovaný přístup zavedl seznam.cz