čtvrtek 19. září 2024

Pražská doprava zažívá revoluci. Lítačka se přizpůsobuje každému na míru

Lítačka uzpůsobená každému na míru není jen hudbou vzdálené budoucnosti. Vyhledávač spojení nové generace v aplikaci Pražské integrované dopravy je podle jejích tvůrců skutečnou revolucí. A už je v provozu.

PID Lítačka

Lítačka je zas o krok modernější
Zdroj: PID Lítačka

  • Lítačka je zas o krok modernější
  • Zdroj: PID Lítačka

Klasické vyhledávače nabízejí trasu jen v jednom dopravním módu, například jen cestování městskou hromadnou dopravou. Některé dokážou kombinovat městskou hromadnou dopravu a přepravu autem nebo na kole. Nový vyhledávač Pražské integrované dopravy v aplikaci Lítačka umožňuje využívat všechny dopravní módy osobní přepravy a jejich kombinace. To znamená, že aplikace vyhledá přepravu z bodu A do bodu B pomocí kombinace městské hromadné dopravy, automobilu, sdíleného automobilu, kola nebo třeba taxi služby. Jde o absolutní novinku nejen u nás, ale i v zahraničí.

Vyhledávač spojení nové generace představuje revoluci v pražské dopravě. Umožní zcela nové kombinace způsobů pohybu po městě propojených do jedné trasy, které ocení všichni cestující, chodci a cyklisté v rámci úspory času,“ říká pražský náměstek pro oblast dopravy Zdeněk Hřib.

Cestující z Prahy a Středočeského kraje si už nyní mohou vyzkoušet, jak rychle najdou nejvýhodnější a časově nejúspornější kombinaci hromadné a městské dopravy, vlaků, chůze, sdílených či vlastních kol nebo automobilů.

Přechod na vylepšenou verzi Lítačky se neobešel bez problémů. Mnoha cestujícím nešla načíst data. „Tak už vím, proč mi teď v buse nefungovala Lítačka, ještěže mi řidič věřil a zná mě, že jezdím každé ráno. Nemohl jsem se dostat na ověření. Stále mi problikávala obrazovka a hlásila, že nemám oprávnění. Nevím, jestli budu mít problém pouze já, nebo i další cestující. Musel jsem si v autobuse odinstalovat a nainstalovat aplikaci i s novým identifikátorem,“ postěžoval si jeden s cestujících.

Výhodou nové verze aplikace je i vyhledávání a informace o poloze sdílených kol či vozů. „Vyhledávač informuje také o zpožděních, o umístění zastávek veřejné hromadné dopravy, o místech, kde parkují sdílená kola či auta, a parkovištích, kde je možné zaparkovat vlastní auto, navádí automobily na P+R parkoviště. Stačí zadat, jaké dopravní prostředky má vyhledávač zahrnout, a výsledkem je cesta šitá cestujícímu na míru,“ říká ke spuštěné novince radní pro veřejnou dopravu Středočeského kraje Petr Borecký.

Jenže všechno nejde podle plánu. Na oficiální facebookové stránce Lítačky lidé zjišťovali, kde mohou spoje na trase vidět. Dostalo se jim jednoduché odpovědi. „Aktuální poloha vozů zatím v aplikaci není. Je však v plánu tuto funkci do aplikace v blízké době přidat.“

Přechod na vylepšenou verzi Lítačky mnoha cestujícím znemožnil načíst data z karty. „Tak už vím, proč mi teď v buse nefungovala Lítačka, ještěže mi řidič věřil a zná mě, že jezdím každé ráno. Nemohl jsem se dostat na ověření. Stále mi problikávala obrazovka a hlásila, že nemám oprávnění. Nevím, jestli budu mít problém pouze já, nebo i další cestující. Musel jsem si v autobuse odinstalovat a nainstalovat aplikaci i s novým identifikátorem,“ postěžoval si jeden s cestujících.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

mapa spojů PID
Domácí

Lítačka umožnuje sledování spojů pražské MHD v reálném čase

Nový RegioPanter na trati Praha - Kralupy nad Vltavou.
Domácí

Nový RegioPanter křižuje Středočeský kraj

MHD v Praze
Domácí

Pražští radní zvažují zdražení MHD