pátek 11. října 2024

Prazdroj pokračuje v tradici bednářského řemesla

Bednáři Plzeňského Prazdroje dokončili podzimní smolení celkem 14 dubových ležáckých sudů, aby v nich mohl opět zrát ležák Pilsner Urquell stejně jako před 180 lety.

smolení sudů

Bednáři v Prazdroji.
Zdroj: Plzeňský Prazdroj

  • Bednáři v Prazdroji.
  • Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Plzeňští bednáři jsou zřejmě posledními pokračovateli tradičního pivovarského řemesla pracujících přímo v pivovaru. Prazdroj má ve svých sklepích více než sto ležáckých dřevěných sudů, které bednáři udržují a opravují. Dvakrát v roce, na jaře a na podzim, část prázdných sudů vyvalí ze sklepů a vysmolí.

Do dubového sudu bednáři nalijí smolu ohřátou na 200 stupňů Celsia a jeho převalováním ji rovnoměrně rozlijí po celé vnitřní ploše. Tato vrstva zajistí, že pivo nebude v přímém kontaktu se dřevem, aby z něj nepřebíralo nežádoucí vůně a chutě. Vysklepení, tedy vyvalení ležáckých sudů ze sklepů na povrch, jejich smolení a následný návrat zpátky „pod zem“ zabere bednářům dva týdny.

Do bednářské party přibyl nový člen

Prazdroj ve svých historických sklepích nechává v otevřených kádích kvasit a v dřevěných sudech následně zrát proslulý ležák Pilsner Urquell, který pak sládci porovnávají s tím, který zraje a kvasí v moderních tancích. Díky tomu mohou zachovávat stálou a neměnnou chuť plzeňského ležáku stejně jako před 180 lety.

Poprvé po čtyřech letech pak parta bednářů mezi sebe přijala nového člena, Milana Kubizňáka. Aby se jím mohl stát, musel nejprve projít tříletým učením v pozici tovaryše a poté složit mistrovskou zkoušku – samostatně vyrobit dřevěný soudek, naplnit ho pivem a podle tradice ho představit vedoucímu bednářské party. Po této zkoušce obdržel nový bednář vandrovní knížku a stal se stálým členem prazdrojské party bednářů pracujících přímo v pivovaru.

Související

Nové vratné skleněné lahve Frisca.
Domácí Pivo

Zálohované bude i Frisco. Prazdroj investuje miliardu do vratných lahví

pivo
Světové dny Pivo

Den milovníků piva

hospoda
Domácí Pivo

Češi si cení hospod jako míst pro setkávání

MOs810,_WG_2014_56_Oledry_nowotomyskie_(Cicha_Gora)_(12)
Ekonomika

Sklizeň chmele začíná. Pěstitelé čekají letos nadprůměrnou úrodu