sobota 27. července 2024

Pravý dotyk pravěku. Návštěva rezervace Soos člověka vtáhne do dávné minulosti

Kilometr a půl dlouhá stezka uprostřed bažinaté přírody odkryje i krásy post-vulkanické činnosti. Tento přírodní poklad leží nedaleko Františkových Lázní.

SOOS

Mofety jsou pokladem SOOSu. Kromě Karlovarska na ně člověk narazí už jen v Řecku, Itálii, Německu, na Slovensku a americkém parku Yellowstone.
Zdroj: Jan Skala

  • Mofety jsou pokladem SOOSu. Kromě Karlovarska na ně člověk narazí už jen v Řecku, Itálii, Německu, na Slovensku a americkém parku Yellowstone.
  • Zdroj: Jan Skala

Cesta do pravěku začíná u Františkových Lázní. Čtyři kilometry od vyhlášené lázeňské destinace leží přírodní rezervace Soos, která svým vzhledem i souborem lesních ekosystémů připomíná doby prvohor a druhohor. Návštěvník se totiž může projít po jeden a půl kilometru dlouhé stezce slatinišť, oligotrofních jezírek a tůní, kde může spatřit chráněné živočišné druhy, mezi které patří hnědásek chrástavcový. Zlatým hřebem celé rezervace jsou bezesporu mofety, což je projev post-vulkanické činnosti v chebském regionu. V České republice je sice ještě několik dalších míst, kde lze tyto mofety vidět, všechny jsou v Karlovarském kraji, ale ty na Soosu jsou nejvýznamnější.

Soos je od roku 1964 chráněným krajinným územím, v sedmdesátých letech devatenáctého století se Císařský pramen, který se dnes nachází na počátku naučené stezky, stal veřejně léčivým místem.

Návštěvníci kromě trasy dávnou přírodou mohou také navštívit muzeum. V něm se nachází několik expozic jako je například Příroda Chebska a Příroda Soosu, pavilon Dějiny Země, geologický park, modely prehistorických ještěrů v životní velikosti, stanice pro záchranu živočichů, expozice Ptačí svět Chebska v rámci stávajícího Muzea přírody a daňčí obora.

Autor: Jan Skala

Související

Přírodní rezervace Kotvice
Domácí Příroda

Mokřady a rybníky v přírodní rezervaci Kotvice projdou obnovou

profimedia-0843945588
Domácí Aktualizujeme

Hladiny řek na Šumavě klesají. Povodňová výstraha platí na Labi a Jizeře

profimedia-0843920274
Domácí Aktualizujeme

Povodně hrozí na Šumavě, Chebsku i kolem Labe

Bučiny jsou nově součástí přírodní rezervace Na Hranicích.
Domácí Příroda

Bučiny v Českém ráji nově chrání rezervace