sobota 18. května 2024

Praštila s herectvím, aby nemusela hrát pro Němce. Ferbasové by dnes bylo 110

Ačkoliv její kariéra byl náhoda, nakonec dosáhla velké popularity. Dnes by Věra Ferbasová oslavila 110. narozeniny.

17075810508_a2f88f9d44_z

Věra Ferbasová v době největší slávy.
Zdroj: Flickr

  • Věra Ferbasová v době největší slávy.
  • Zdroj: Flickr

Ve třicátých letech minulého století patřila Věra Ferbasová k nejoblíbenějším komediálním herečkám, ačkoliv se nikdy nestala stejným sexsymbolem jako Adina Mandlová, Nataša Gollová či Lída Baarová. Na rozdíl od nich si však nikdy nezadala s nacistickým režimem a raději se v roce 1942 přestala herecké profesi věnovat, než aby musela vystupovat v německých filmech. Nacistické úřady jí za to neměly rády, do oka pak nepadla ani těm komunistickým po válce, protože její komediální talent nenacházel v budovatelských filmech přílišného uplatnění.

Za kariérou Věry Ferbasové stále de facto Vlasta Burian. Ten ji totiž přijal do svého divadla jako záskok za nemocnou Anny Ondrákovou. U diváků si začala získávat stále větší sympatie, a proto se brzy objevila i na stříbrném plátně. Ve třicátých letech účinkovala v dodnes reprízovaných komediích Tři muži na sněhu, Mravnost nade vše, Falešná kočička, Andula vyhrála, Provdám svou ženu nebo Zlaté dno, což byl film, s nímž se s hereckou kariérou na 15 let rozloučila.

Comeback oslavila až v druhém díle Švejka, Poslušně hlásím, kde dostala roli provozovatelky nevěstince. Výraznější postavu pak měla v pohádce Dařbuján a Pandrhola či ve zlodějské romanci Mezi námi zloději. Její nejslavnější úlohou v novodobé historii československého filmu nakonec zůstává tetička Luďka Soboty v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje. Tu natočila dva roky před smrtí. Do hereckého nebe odešla 4. srpna 1976 v nedožitých 63 letech .

Autor: Jan Skala

Související

597032
Zahraniční

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži

289587921_5506875602656431_7653905791633069060_n
Hudba

Ivan Hlas slaví sedmdesátku, ale Šakalí léta v něm rezonují dodnes

S novou ústavou si prezident Antonín Novotný splnil sen o socialistickém Československu.
Domácí

Amnestie 9. května propouštěly politické vězně. Ta Novotného rušila i tábory

GNDDsXKXEAADqOT
Domácí

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko