čtvrtek 17. října 2024

Praktičtí lékaři chystají protest kvůli úhradám. Na dva dny zavřou ordinace

Praktičtí lékaři plánují protest na dny 29. a 30. října. V těchto dnech zůstanou ordinace zavřené a na dveřích budou uvedeny kontakty pro akutní případy.

doktor

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / RDNE Stock project

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / RDNE Stock project

Praktičtí lékaři plánují na 29. a 30. října protest proti návrhu úhradové vyhlášky na příští rok. V těchto dnech by měly být jejich ordinace zavřené a na dveřích by měly být uvedeny kontakty pro akutní případy. Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka očekává, že se zapojí většina lékařů.

Lékaři nesouhlasí s tím, že se úhrady za zdravotní péči mají podle nového návrhu zvýšit pouze o 2,83 procenta, přičemž očekávali nárůst o 3,3 procenta. V pondělí o situaci informovala Česká televize, která uvedla, že lékaři poslali premiérovi Petru Fialovi dopis s vysvětlením důvodů protestu.

Sdružení lékařů opakovaně vyjednávalo s ministerstvem zdravotnictví a navrhovalo změny, které by více zohlednily primární péči. Lékaři upozorňují, že v Česku je milion lidí bez praktického lékaře a na některých územích chybí pediatři i praktičtí lékaři pro dospělé.

Ministerstvo zdravotnictví však návrh obhajuje a uvádí, že úhradová vyhláška stále není definitivní. Kromě praktických lékařů s ní nesouhlasí také menší nemocnice, sdružené v Asociaci českých a moravských nemocnic, která hrozí podáním stížnosti k Ústavnímu soudu.

Autor: Šimon Mitro

Související

lékaři
Domácí

Nová úhradová vyhláška může ohrozit kardiovaskulární péči

Logo EZKarty
Domácí Zdraví

EZKarta nově ukáže přehled o očkování dětí

lékař
Ekonomika

Zaměstnavatelé volají po reformách ve zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se nechal očkovat proti covidu a chřipce.
Domácí Covid

Válek se nechal očkovat proti covidu a chřipce, vyzývá k tomu i veřejnost