Prahu s Brandýsem propojí nová trať

Středočeský kraj plánuje spolu s Prahou a okolními obcemi vybudovat novou železniční trať, která propojí Prahu s Brandýsem nad Labem-Starou Boleslaví.

vlak PID

Ilustrační foto.
Zdroj: České dráhy

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: České dráhy

Středočeský kraj společně s Prahou a okolními obcemi plánují uzavřít memorandum o spolupráci na výstavbě nové železniční propojky mezi Prahou a Brandýsem nad Labem-Starou Boleslaví. Tento krok má zlepšit dopravní infrastrukturu v rychle se rozvíjejícím přípražském regionu. Memorandum nyní čeká na schválení krajskými zastupiteli.

Rostoucí počet obyvatel v okolí Prahy klade vysoké nároky na současnou dopravní síť. Nová železniční trať by měla propojit Prahu přes městské části Vinoř a Kbely a obce Přezletice a Podolanka s Brandýsem nad Labem-Starou Boleslaví. Cílem spolupráce je zajistit soulad projektové přípravy s územními plány a získat potřebnou podporu od vládních institucí i veřejnosti.

Současné dopravní kapacity, včetně silnic a železnic, jsou již nyní na hranici své únosnosti. Hromadná doprava často nestačí konkurovat individuální přepravě, a navíc je problematické řešit parkování v Praze.

Autor: Šimon Mitro

Související

Desfourský palác v Praze
Domácí

Praha investuje do kultury. Zachrání Desfourský palác

457492668_1035064185291232_77115575583928320_n
Domácí

Pavel: Soupeříme s autokraciemi, demokracie je hodná následování

GXXEU0ZWgAATRby
Domácí

Vltava bude kulminovat v noci na neděli. Už teď ale voda prosakuje do metra

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi