pondělí 16. září 2024

Prahu čeká větší peklo, než se myslelo. Raději se jí v pondělí vyhněte

Původně měly traktory na Prahu vyrazit po dálnicích. Po upozornění, že všichni řidiči musí respektovat zákony či pravidla provozu, se pořadatelé protestu rozhodli, že změní příjezdové trasy a dálnicím se vyhnou. A přidávají další akce.

FB-titulni-fotka-1b-modra

Protest pořádají proruští propagandisté.
Zdroj: FB / My zemědělci

  • Protest pořádají proruští propagandisté.
  • Zdroj: FB / My zemědělci

Akce se může zvrhnout v protivládní demonstraci, je totiž v režii dezinformátorů.

„Respektujeme právo na protest a svobodné vyjádření nespokojenosti. Vše ale musí mít svá pravidla a zdá se, že v případě plánované blokády 19. února nejsou ze strany organizátorů dostatečně uchopená. Ty, kteří nutně nemusí v pondělí jet do hlavního města autem, prosím, aby zvolili alternativní variantu,“ uvedl primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Zatím není jasné, kudy protestující do hlavního města přijedou, sami totiž neznají příjezdové trasy zemědělské techniky. Původně chtěli mít shromaždiště přímo na dálnicích. Organizátoři také avizují, že počet techniky se každým dnem rozrůstá a jedná se o tisíce kusů. Může se proto stát, že ochromí dopravu nejen na magistrále, v jejím širokém okolí a na příjezdech do Prahy, ale zastavit se může prakticky celé město. „Může mít vliv na veřejnou dopravu v Praze i mimo ni. Negativně může omezit i provoz záchranného systému, zejména hasičů a záchranářů. Například hasiči budou muset přesunout své jednotky mimo centrální stanici v Sokolské ulici, kterou blokace magistrály zcela vyřadí z provozu,“ konstatoval náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib s tím, že ideální by bylo, aby lidé do Prahy nejezdili a pracovali z domova, případně využili vlakovou dopravu.

Traktory by měly do Prahy dorazit kolem šesté hodiny ráno a jejich odjezd je v plánu až v 15 hodin. Rozsah akce však může město dopravně ochromit až do noci, než se traktory i zablokovaná doprava postupně rozpohybují.

Další shromáždění chtějí organizátoři uspořádat od pondělka do úterního dopoledne před Úřadem vlády, kde má také parkovat zemědělská technika. Další avizované shromáždění by se mělo uskutečnit na Malostranském náměstí od pondělí do čtvrtka.

Související

GXf9p-6WwAASlRZ
Zahraniční

Při záplavách v Nigerii se utopilo 64 zemědělců. Ti cestovali do práce

Desfourský palác v Praze
Domácí

Praha investuje do kultury. Zachrání Desfourský palác

457492668_1035064185291232_77115575583928320_n
Domácí

Pavel: Soupeříme s autokraciemi, demokracie je hodná následování

GXXEU0ZWgAATRby
Domácí

Vltava bude kulminovat v noci na neděli. Už teď ale voda prosakuje do metra