pondělí 1. července 2024

Praha ruší protipovodňová opatření. Otevře náplavky i vrata na Čertovce

Život kolem Vltavy v Praze se vrací k normálu. Dnes přestává platit většina protipovodňových opatření.

GDADATIXQAAKu3u

Na náplavku podél Vltavy už je možné chodit i jezdit autem.
Zdroj: X

  • Na náplavku podél Vltavy už je možné chodit i jezdit autem.
  • Zdroj: X

Od vánočních svátků platil v Praze povodňový stupeň bdělosti, kvůli rozvodněné Vltavě se nejprve zavřela protipovodňová vrata na Čertovce, pak následoval zákaz vstup na náplavky podél řeky. V posledních dnech se ale už situace začala vracet do normálu, a proto magistrát hlavního města rozhodl, že dnes odvolá většinu vyhlášených opatření. Český hydrometeorologický ústav už výstrahu pro Prahu odvolal včera večer. Jak uvedl primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS), Pražané se mohou vrátit k běžnému životu, ale zároveň vyzval k opatrnosti, protože hladina Vltavy bude ještě několik dnů vyšší, než bývá zvykem.

Od dnešní osmé hodiny je na náplavky možný i vjezd autem. Ve stejný čas začal znovu fungovat i botel Matydla. O hodinu později se začalo pracovat na otevření vrat Čertovky. V Praze 1 a 2 a na Vyšehradě se k provozu pomalu začnou vracet i přívozy, ačkoliv plného provozu kvůli úpravě nástupišť se dočkají až v pondělí.

Vltava má nyní vyšší hladinu zejména na svém horním toku. Je to dané velkým odtokem vody z přehrady Lipno, která se stále vyrovnává s velkým úhrnem srážek na Šumavě během minulého týdne.

Autor: Jan Skala

Související

GRVeEdfX0AAPwya
Domácí

Voda zaplavuje sklepy, padají stromy. Moravou postupují silné bouřky

Hot_(34_degrees)_and_dry,_an_extreme_weather_combination_in_Holland._Here_watersupply_along_the_Schelmseweg_Schaarsbergen_at_1_July_2015._Start_of_the_most_warm_night_in_Holland_since_1901_with_some_24_degrees_minimum
Domácí

Česko zažila jednu z nejteplejších nocí v historii měření. Bylo i 25 stupňů

gewitter-sturm-blitze-himmel-1706878690dOy
Domácí

Meteorologové varují před silnými bouřkami. Ty zítra utnou dnešní výheň

FB_IMG_1719395279621
Domácí

Kolem Václava pojedou tramvaje za tři roky. Praha spustila miliardovou akci