neděle 8. září 2024

Praha podporuje zálohování PET lahví

Praha vítá plán Ministerstva životního prostředí na zálohování PET lahví a plechovek. Podle vedení hlavního města tento krok přinese úspory a zlepší pořádek na veřejných místech.

PET lahve

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / MART PRODUCTION

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / MART PRODUCTION

Ministerstvo životního prostředí předložilo návrh zákona o zálohování PET lahví a plechovek, který získal podporu hlavního města Prahy. „Zálohování umožní opětovné využití materiálu z nápojových lahví a plechovek. Tímto způsobem se zbavíme nepořádku na ulicích a v parcích a zároveň přispějeme k rozpočtům obcí,“ tvrdí ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Povinné zálohování má výrazně omezit počet nevyužitých PET lahví a plechovek. Ročně se v Česku prodá 1,8 miliardy PET lahví a 800 milionů plechovek, přičemž značná část z nich podle dat ministerstva končí mimo tříděný odpad. Zálohový systém, který má být plně funkční od roku 2026, by měl zajistit 90procetní zpětný odběr těchto obalů.

Zkušenosti z celé Evropy ukazují, že finanční motivace formou zálohy na PET lahve a hliníkové plechovky fungují. Dojde k celkovému snížení objemu odpadu, který končí nevytříděný v odpadkových koších nebo v horším případě volně pohozený na ulici či v přírodě. Se zavedením systému zálohování jsou spojeny jak environmentální, tak i ekonomické benefity,“ uvádí náměstkyně pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková (Piráti).

Praha již podporuje zálohování od května 2020, kdy rada města schválila usnesení na základě doporučení odborné komise. Nápojové PET lahve a plechovky tvoří 13,3 procenta směsného odpadu v centrální části města. Snížení tohoto odpadu by mělo pozitivní dopad na čistotu města. Praha má aktuálně necelých tři a půl tisíce stanovišť na multikomoditní sběr odpadu. Snížení frekvence svozů by mohlo městu ušetřit až 34 milionů korun ročně.

Autor: Šimon Mitro

Související

účtenka
Domácí Ekologie

Účtenky pouze do směsného odpadu. Jejich recyklace ohrožuje životní prostředí

Hrzánský palác
Domácí Tipy na výlety

Hrzánský palác se otevře veřejnosti 7. září

Videomapping ze Signal festivalu v roce 2017
Ostatní Festival

Pražský hrad se poprvé rozsvítí na Signal Festivalu

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě