úterý 17. září 2024

Praha má nové krizové centrum pro děti, nabízí pomoc i střechu nad hlavou

Nové krizové centrum v Hálkově ulici výrazně rozšiřuje možnosti efektivní pomoci pro děti a dospívající od šesti do 18 let. Díky svému umístění v centru Prahy je dětem blíž.

fist-1131143_960_720

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Nové krizové centrum v Hálkově ulici výrazně rozšiřuje možnosti efektivní pomoci pro děti a dospívající od šesti do 18 let. Díky svému umístění v centru Prahy je dětem blíž.

Duševních obtíží u dětí a dospívajících dramaticky přibývá. Národní monitoring duševního zdraví dětí ukázal, že 40 procent oslovených žáků vykazuje známky střední až těžké deprese, 30 procent uvádí příznaky úzkosti. Víc než polovina žáků devátých tříd se necítí psychicky a fyzicky v dobré pohodě. Loni také zaznamenali pracovníci Linky bezpečí výrazný nárůst u všech témat, s nimiž se na ně děti obracely, nárůst u psychických potíží meziročně stoupl o 28 procent.

„Děti velmi citlivě reagují na to, co se kolem nich děje. Nezvládnuté emoce, se kterými je málokdo učí pracovat, mohou vyústit ve velké psychické problémy, sebepoškozování i sebevražedné myšlenky. Nedostatek psychoterapeutů a psychiatrů vede k tomu, že rodiny jsou často na své potíže samy a nemají možnost rychlé podpory. Chceme proto dětem a rodinám nabídnout pomocnou ruku,“ vysvětluje Alexandra Udženija, náměstkyně pražského primátora pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví.

Předností nové krizové pomoci je, že se jedná o službu dobrovolnou, i při pobytové formě se dítě může rozhodnout, že mu stačí třeba i na jediný den. Služba může být prevencí pobytu na oddělení dětské psychiatrie nebo následnou péčí po pobytu v nemocnici.

„Naše krizová pomoc je určena všem dětem od šesti do osmnácti let a jejich blízkým lidem – rodičům i dalším příbuzným, přátelům, náhradním rodičům, pedagogickým pracovníkům, sociálním pracovníkům i kolegům z dalších organizací. Velkou výhodou je, že pomoc může vyhledat i dítě samo, v ambulantní části můžeme konzultovat i anonymně. Někdy stačí jednorázová konzultace, jindy jich poskytneme několik. Nejčastěji děti řeší sebepoškozování či sebevražedné myšlenky, svou identitu a místo v životě. Část z nich přichází z náhradních rodin. Kromě ambulantní pomoci je k dispozici i pobytová forma pro děti od deseti let, neboť právě v této kategorii zaznamenáváme výrazný nárůst poptávky,“ popisuje ředitelka Domu tří přání Markéta Školoudová.

Dům tří přání má s obdobnými službami zkušenosti, již několik let je poskytuje v Domě Přemysla Pittra pro děti v Ruzyni.

Související

Desfourský palác v Praze
Domácí

Praha investuje do kultury. Zachrání Desfourský palác

457492668_1035064185291232_77115575583928320_n
Domácí

Pavel: Soupeříme s autokraciemi, demokracie je hodná následování

GXXEU0ZWgAATRby
Domácí

Vltava bude kulminovat v noci na neděli. Už teď ale voda prosakuje do metra

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi