pátek 18. října 2024

Praha má druhou nejlepší hromadnou dopravu na světě

Dvacet tisíc obyvatel padesáti měst světa oslovil vydavatel průvodců Time Out a ptal se na zkušenosti s hromadnou dopravou. Výsledek je překvapivý, světovou dvojkou je totiž Praha.

J36_294_Heinrichsgasse,_ET_9349.jpg

MHD v Praze.
Zdroj: wikipedia

  • MHD v Praze.
  • Zdroj: wikipedia

Pohodlná, bezpečná a vždy jezdí včas – tak vidí veřejnou dopravu obyvatelé Berlína. 97 procent Berlíňanů chválí rozsáhlost dopravní sítě včetně metra U-Bahn, které má 175 stanic na devíti linkách

Snadná dostupnost veřejné dopravy včetně tří linek metra, které pokrývají téměř všechny části města – to přineslo druhou příčku Praze. S veřejnou dopravou je spokojených 96 procent obyvatel.

Třetí místo má tokijská veřejná doprava, která je podle respondentů skvěle udržovaná a stále snadněji použitelná i pro lidi, kteří neumí japonsky.

Čtvrtou příčku má Kodaň se spolehlivým systémem vlaků, autobusů a lodí. Kodaňská karta se navíc vztahuje na veškerou veřejnou dopravu po celém městě.

Stockholm získal páté místo díky metru, které je tak stylové, jak jen to jde. Lidé ho nazývají nejdelší uměleckou galerií na světě, drtivá většina stanic totiž září kreativitou, od mozaiky po obrazy pokrývající nejrůznější témata.

Šestý Singapur má supermoderní veřejnou dopravu. Jedna aplikace usnadňuje plánování trasy, další zase umožní placení, všechny vozy jsou bezbariérové a do všech můžou rodiče s kočárkem.

V první desítce se umístil ještě Hong-kong, Tchajpej, Šanghaj a Amsterodam.

Související

Návrat hodinové věže na Průmyslový palác
Domácí Video

Hodinová věž se vrátila na pražský Průmyslový palác

profimedia-0798282641
Domácí

Obvinění v kauze DPP jsou stíháni na svobodě

profimedia-0798282686
Domácí

Hřib vyzývá ředitele DPP k rezignaci po zásahu policie

profimedia-0798282641
Domácí

Policie zasahuje v pražském dopravním podniku kvůli podezřelým zakázkám