pondělí 1. července 2024

Praha dá peníze na Prague Pride. Petřínskou rozhlednu ale nenasvítí.

Organizátoři pochodu za práva sexuálních menšin si stěžují, že pražský magistrát tlumí podporu akce. O tom svědčí prý fakt, že letos nebude Petřínská rozhledna nasvícená v duhových barvách.

Prague Pride

Prague Pride se jako tradičně uskuteční v polovině srpna.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Prague Pride se jako tradičně uskuteční v polovině srpna.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Petřínská rozhledna letos v duhových barvách svítit nebude. Pražský magistrát se totiž rozhodl omezit podporu akce LGBTQ+ komunity, která se jako už každoročně uskuteční v hlavním městě v polovině srpna. Organizátoři jako viníka těchto omezení označují pražského primátora Bohuslava Svobodu. Podle jejich prohlášení nechce primátor navázat na symbolické tradice z minulých let, protože kromě nenasvícení Petřínské rozhledny se mluví i o tom, že se nebudou po městě vyvěšovat vlajky se symbolem gayů a lesbiček.

Jak však z ní z magistrátu, přímo z kanceláře primátora, nakonec k vyvěšení druhové vlajky na magistrátní budově dojde, ale stane se tak bez každoročního slavnostního ceremoniálu. Jak sdělují organizátoři akce, letos se také nepočítá s přemalováními přechod na Mariánském náměstí do duhových barev.

Oficiální záštita města nad akcí však zůstává. Stejně jako každý rok, i letos Prague Pride získal finanční podporu ve výši 700 tisíc korun. Akce za rovnoprávnost sexuálních menšin se koná v ulicích hlavního města od 8. do 13. srpna a podporu jí vyjádřily i některé tuzemské politické špičky jako ministři Jan Lipavský, Vít Rakušan, Ivan Bartoš či předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Autor: Jan Skala

Související

ElULJTrXEAARyT7
Domácí

Konec zneužívání: Praha chce zakázat žebrotu a vystupování se zvířaty

FB_IMG_1719395279621
Domácí

Kolem Václava pojedou tramvaje za tři roky. Praha spustila miliardovou akci

449135812_874483718060840_2964314867507243142_n
Zahraniční Video

Celkem sedm mrtvých při srážce vlaku s autobusem. Rychlík vyjel z Prahy

GRFA50yXwAAuqRc
Domácí Aktualizujeme

V pražské škole se zřítil strop. Padalo jim to za zády, když utíkali, říká otec třeťáčka