sobota 28. září 2024

Praha chce zrychlit dopravu. Všechny autobusy proto budou na znamení

Praha přichází s opatřením, které by mělo zlepšit hromadnou dopravu ve městě. Všechny autobusy budou stavět pouze na znamení.

letiště

Autobusy na všech pražských linkách budou na znamení.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Autobusy na všech pražských linkách budou na znamení.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Od začátku letních prázdnin přistupuje Dopravní podnik hlavního města Prahy k opatření, od něhož si slibuje větší zrychlení hromadné dopravy ve městě a zlepšení plynulosti provozu. S příchodem července totiž budou všechny autobusy, které na svých linkách provozuje, na znamení. V praxi to bude znamenat, že ať bude chtít cestující vystoupit kdekoliv, bude muset dát tlačítkem ve voze pokyn řidiči k zastavení. Naopak na každé stanici pak bude třeba na autobusy mávat.

Praha se tak zařazuje k dalším městům nejen v České republice, ale i ke světovým metropolím kde tento systém funguje. V Ústí nad Labem, Liberci či Jihlavě si na něj lidé zvykli a problémy s ním nejsou a ni v jiných hlavních městech, jako například v Londýně, Berlíně, Paříži či Bratislavě.

Už teď je v Praze z celkového počtu více než 2,5 tisíce autobusových zastávek jich 70 procent na znamení. Hlavní město k jejich rozšiřování přistoupilo už před lety, protože kvůli mnohem menšímu počtu rozjíždějících se autobusů, ušetří náklady a celý provoz je navíc šetrnější k životnímu prostředí.

Autor: Jan Skala

Související

Lanová dráha na Petřín
Domácí

Lanovku na Petřín poškodil vydatný déšť. Lidé už se nesvezou

profimedia-0611170986
Domácí

Praha odstraňuje protipovodňová opatření. Dnes otevře i vrata na Čertovce

52854655774_451d689368_b
Zahraniční Ekologie

Švédsko ruší daň z benzínu i letů, povede to ke zvýšení emisí

1726640190_P2024091802196
Domácí

V Praze se srazily vlaky. Jeden strojvůdce měl dvě promile, druhý byl v zácviku