sobota 6. července 2024

Pozor na reklamy na Facebooku. Kradou data a šíří viry

Facebook zaplavily podvodné reklamy. Experti z kyberbezpečnostní společnosti Check Point varují – šířit mohou nebezpečné viry nebo dostat z lidí citlivé údaje. Teď se tak děje nejčastěji prostřednictvím reklam na umělou inteligenci.

facebook

Ilustrační foto
Zdroj: Pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay.com

Podvodníci sází na zájem lidí o umělou inteligenci. Za reklamy lákající na nejznámější platformy, které AI využívají, schovávají svoje nekalé praktiky. Skrze odkazy pak podle expertů nejčastěji dostávají z lidí citlivá data, nebo jim počítač a další zařízení zamoří škodlivými kódy. Reklamy se prý tváří velmi důvěryhodně, podvod tak mnohdy neodhalí ani odborník, natož běžní uživatelé. Ti navíc pak odkazy ještě vesele sdílejí dál.

Podvodníci totiž navíc využívají facebookové stránky, které v minulosti sloužily ke sdílení uživatelsky oblíbeného obsahu, jako jsou citáty, vtipy, nebo třeba obrázky ze světa zvířat. „Ty mají desetitisíce, statisíce a v některých případech i miliony fanoušků. Řada lidí potom může mít dojem, že jde o legitimní obsah,“ varoval Daniel Šafář, bezpečnostní expert Check Pointu. S největší pravděpodobností prý nejde o majitele stránek, kdo by své fanoušky vystavoval riziku. Útočníci spíš stránky původním správcům odcizili a často je i velmi nenápadně přejmenují. „Jednou z největších stránek s více než dvěma miliony fanoušků, která parazituje na značce Jasper AI, je Jasper.ai. I to ukazuje, jak drobné detaily mohou hrát důležitou roli a znamenat rozdíl mezi legitimní službou a podvodem,“ doplnil Šafář. 

Autor: Nikola Velkoborská

Související

Budova VZP v Písku
Domácí

VZP varuje před podvody přes WhatsApp

hovor
Krimi

Podvodník se vydával za pracovníka Microsoftu. Z mladíka vylákal tisíce

ViewImage (89)
Krimi

Chtěli si přivydělat, přišli o statisíce. Policie řeší nový druh podvodu

seniorka
Krimi

Manželé připravili důchodkyni o půl milionu. Kradli ji důchod