úterý 22. října 2024

Pozor na nabídky poradců. Služby ČSSZ jsou zcela zdarma

Na českém trhu se rozšířily nabídky externích poradců, kteří slibují pomoc s důchodovým pojištěním. ČSSZ varuje, že všechny služby související s důchodovým pojištěním, včetně kontroly dob pojištění, jsou k dispozici zdarma.

ePortál ČSSZ

ePortál ČSSZ
Zdroj: ePortál ČSSZ

  • ePortál ČSSZ
  • Zdroj: ePortál ČSSZ

Na českém trhu se v poslední době objevila řada poradců, kteří slibují pomoc s důchodovým pojištěním a nabízejí kontroly či doplnění chybějících dob pojištění. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) však varuje, že všechny tyto služby si mohou občané vyřídit zdarma. K dispozici mají osobní list důchodového pojištění, který je možné vyžádat bez jakýchkoliv poplatků.

Mezi časté praktiky poradců patří nabídka kontroly informativního osobního listu důchodového pojištění. Tito zprostředkovatelé tvrdí, že za úplatu vám pomohou odhalit a doplnit chybějící doby pojištění, což je však zbytečné. ČSSZ nabízí bezplatné služby a každý občan si může jednou ročně požádat o osobní list, a to elektronicky prostřednictvím ePortálu ČSSZ nebo poštou.

Pokud zjistíte, že vám chybí některé doby pojištění, můžete je do evidence ČSSZ dodat kdykoliv. Veškeré potřebné dokumenty můžete zaslat poštou nebo osobně na okresní správu sociálního zabezpečení. ČSSZ navíc umožňuje kontrolu dob pojištění online, což usnadňuje celý proces a šetří čas. Pro veškeré záležitosti spojené s důchodovým pojištěním lze kontaktovat ČSSZ přímo, a to bez poplatků.

Autor: Šimon Mitro

Související

Důchodce
Domácí

Od zítřka se mění pravidla pro získání předčasného důchodu

ePortál ČSSZ
Domácí Digitalizace

Dávky pro zdravotně postižené se sjednotí pod ČSSZ

profimedia-0802198784
Domácí Digitalizace

Ministerstvo práce nedokončilo IT projekty ani po deseti letech, uvádí NKÚ

senior-4174092_1920
Domácí

V předčasném starobním důchodu si lidé nesmí moc přivydělat