pondělí 8. července 2024

Pozemní operace může začít. Politici dali armádě povolení ke vstupu do Gazy

Každým okamžikem může izraelská armáda vstoupit do Pásma Gazy. Dostala k tomu souhlas od vedení státu. Americký prezident Joe Biden chce požádat Kongres o balík pomoci Izraeli a Ukrajině v podobě sto miliard dolarů.

Flickr_-_Israel_Defense_Forces_-_Givati_Brigade_Drill_(1)

Izraelská armáda může vstoupit do Pásma Gazy. Povolila jí to vláda Židovského státu.
Zdroj: Flickr

  • Izraelská armáda může vstoupit do Pásma Gazy. Povolila jí to vláda Židovského státu.
  • Zdroj: Flickr

Kdy začne pozemní operace v Pásmu Gazy, už je v rukách izraelské armády. Té vedení Židovského státu povolilo vstup na pruh území u Středozemního moře, které ovládá radikální palestinská organizace Hamás, jenž před třinácti dny na Izrael právě z Pásma Gazy zaútočila. Podle zahraničních pozorovatelů byl dnes ráno na izraelsko-gazské hranici větší ruch než dosud.

„Teď vidíte Gazu z dálky, brzy ji uvidíte zevnitř,“ vzkázal armádě izraelský ministr obrany Joav Gallant. Vzdušné síly Židovského státu v noci na dnešek opět provádějí mohutné ostřelování cílů Hamásu v Pásmu Gazy. Armáda zaútočila na stovku cílů a zničila mosty, tunely či muniční sklady.

Se situací na Blízkém východě se na vlastní oči přijel seznámit i americký prezident Joe Biden. Ten po své návštěvě Izraele přednesl projev, v němž spojil válku v Izraeli i na Ukrajině a řekl, že teroristi jako Hamás či ruský prezident Vladimir Putin chtějí ohrozit demokracii, čemuž USA jako globální strážce svobody chce zabránit. Biden proto chce požádat americký Kongres o přijetí balíčku pomoci pro Izrael a Ukrajinu ve výši sto miliard dolarů. S touto snahou však dlouhodobě naráží na odpor členů Republikánské strany.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0888183328
Zahraniční Video

Rusko bombardovalo onkologii dětské nemocnice v Kyjevě

Petr Pavel
Domácí

Pavel s ministry míří na slavnost NATO. Bude hostem i večeře u Bidena

Vladimir Putin.
Zahraniční

Putin slíbil odvetu za vyhořelý muniční sklad. Ruský útok zvedl letadla NATO

449949295_1029218351909096_15917923814292958_n
Zahraniční

Moje cesty Moskvou neskončily, tvrdí Orbán a ohlásil návštěvu Číny