čtvrtek 19. září 2024

Požáry v Itálii a na Balkánu neutuchají. Situace je kritická

Itálie, Albánie a Severní Makedonie čelí nejhorším požárům roku, přičemž situace se nadále zhoršuje s příchodem srpnových vln veder.

profimedia-0894685050

Hašení požáru v Římě (31. 7. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Hašení požáru v Římě (31. 7. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Ve středu odpoledne zasáhl rozsáhlý lesní požár přírodní rezervaci Monte Mario v Římě. Hasiči použili helikoptéry k hašení ohně, zatímco byli evakuováni místní obyvatelé z oblasti blízko budov, včetně těch poblíž studií italské veřejnoprávní televize RAI a pouhých 2,5 kilometru od Vatikánu.

V Albánii pokračovaly požáry i ve středu. Zatímco v jižní vesnici Mashkullore se blížily k domům, výraznější škody nenapáchaly. V pobřežním městě Shengjin však situace byla vážnější. Požár poškodil střechu a dva plážové bary, což vyvolalo paniku mezi návštěvníky. Na místě zasahovali albánští hasiči, vojáci a dobrovolníci, přičemž pomohly také dvě italské letadla Canadair a albánský vojenský vrtulník.

Severní Makedonie se potýká s velkým požárem v oblasti východně od Sveti Nikole. K hašení požáru byli nasazeni armádní vrtulník a tři letadla Air Tractor. V odlehlé vesnici Kokoshinje, mezi Sveti Nikole a Probistip, zemřel starší muž na inhalaci kouře, zatímco jeho manželku se podařilo zachránit. Premiér Hristijan Mickoski ujistil veřejnost, že země má dostatek hasičů a vojáků, přestože požáry dosahují historických rozměrů. Včera bylo hlášeno 66 aktivních požárů, z nichž 40 bylo úspěšně uhašeno.

Srbsko poskytlo Severní Makedonii dva vrtulníky k boji s vážným lesním požárem blízko kláštera Prohor Pčinjski, na hranici mezi oběma zeměmi. Situace v regionu zůstává napjatá, a úsilí o kontrolu požárů pokračuje.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech