sobota 27. července 2024

Požár měl zakrýt podvod. Peníze účetní posílala domnělému americkému vojákovi

Požár dětského domova v Trnové na Plzeňsku bude mít možná nečekané rozuzlení. Policie prověřuje možnost žhářství.

504d7934-6c12-45bb-bcf1-7363d5e0ca76

Takto to vypadalo ve chvíli, kdy v dětském domově vypukl požár.
Zdroj: SDH Trnová

  • Takto to vypadalo ve chvíli, kdy v dětském domově vypukl požár.
  • Zdroj: SDH Trnová

Původně se mluvilo o tom, že srpnový požár Dětského domova Delfínek v Trnové na severním Plzeňsku má na svědomí přehřátý kabel v tiskárně. Ovšem nyní vyšetřování ukazuje jiným směrem. V účetnictví zařízení byly totiž obrovské nesrovnalosti, které má na svědomí bývalá ekonomická pracovnice firmy. Ta se sama nejprve stala obětí podvodu, kdy si na sociálních sítích začala psát s domnělým americkým vojákem, který jí slíbil, že se za ní nastěhuje do České republiky. Žena té pohádce uvěřila a začala na příslušný účet posílat nemalé sumy. Poté, co vyčerpala vlastní úspory i peníze napůjčované po rodině a známých, sáhla na konto dětského domova. Minutové zprávy o tom informoval zdroj obeznámený s celým případem.

„Dopisovali si spolu nějaký čas a pak sdělil, že se bude stěhovat do České republiky a že věci a všechny peníze již sem poslal, a tak nemůže zaplatit přepravné. Pak začala se ženou komunikovat americká banka, která požadovala zaplatit různé poplatky. Žena požadované přepravné a poplatky platila. Padly na to veškeré její úspory, příjmy, vzala si nebankovní půjčky a zpronevěřila i peníze v práci,“ uvedla k případu policejní mluvčí Dagmar Brožová. Škoda se podle ní pohybuje kolem sedmi milionů korun.

Požár administrativní budovy v dětském domově vypukl nad ránem v sobotu 19. srpna. Přestože nedošlo k žádnému zranění, muselo být evakuováno skoro 30 dětí a tři dospělé osoby. Děti ve věku od 1,5 roku do 6 lety následující dny našly útočiště v trnovské mateřské škole. Kromě kanceláří byla plameny zasažena také serverová místnost. Zajímavé je, že se krátce po požáru ztratily i kamerové záznamy z místa.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0892454335
Zahraniční

Plameny dál ničí srdce Kanady. Obyvatelé i turisté už museli národní park opustit

kryptoměny
Krimi

Naletěl podvodníkovi. Investicí do kryptoměn přišel o milion

kanystr
Krimi

Ukradl 13 tisíc litrů nafty. Hrozí mu pět let

20240708_sms
Domácí

Podvodníci neodpočívají ani v létě. Tentokrát se vydávají za Českou poštu