sobota 5. října 2024

Povodně ohrožují zvířata. Záchranné stanice jsou v pohotovosti

V důsledku aktuálních povětrnostních extrémů se záchranné stanice v České republice potýkají s enormním náporem zraněných volně žijících zvířat.

vlaštovka

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Extrémní klimatické podmínky v posledních dnech výrazně zatěžují záchranné stanice pro volně žijící zvířata. Během prvních dní povodní přijaly 869 zvířat, přičemž situace je kritická zejména pro hmyzožravé ptáky, jako jsou vlaštovky a jiřičky, a hmyzožravé savce, například ježky. Tato zvířata se potýkají s nedostatkem potravy a úkrytů, což je nutí vyhledávat pomoc blízko lidských obydlí, a bohužel mnoho z nich kvůli vyčerpání umírá.

V současných dnech přijímají záchranné stanice stovky promoklých, oslabených a vyčerpaných zvířat. Jen vlaštovek a jiřiček je přijato přes 600. Chcete-li vlaštovkám a jiřičkám pomoci, nevyhánějte je z dočasných úkrytů. Pokud se u vás schovají, nechte je v klidu, nekrmte je, ani jim nenuťte vodu. Po vylepšení počasí samy odletí. Pokud však naleznete živou vlaštovku či jiřičku sedící na zemi, kontaktujte prosím centrální dispečink Národní sítě záchranných stanic pro volně žijící živočichy (774 155 155) nebo rovnou spádovou záchrannou stanici,“ vysvětluje Petr Stýblo z Národní sítě záchranných stanic.

Záchranné stanice ročně pečují o více než 30 tisíc zvířat a více než polovina z nich je úspěšně vypuštěna zpět do přírody. V rámci kampaně Zvíře v nouzi se organizace snaží vzdělávat veřejnost o důležitosti záchrany volně žijících živočichů a upozorňuje na potřebu jejich ochrany před důsledky lidské činnosti.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0813395837
Domácí

Slavnostní výlov Rožmberka letos nebude. Zrušily jej záříjové povodně

profimedia-0916186162
Zahraniční

Hurikán Helene si vyžádal 200 obětí. Záchranáři dál pátrají po pohřešovaných

profimedia-0915902262
Domácí

Vláda pomůže obcím po povodních. Dostanou pozemky na novou výstavbu

profimedia-0908214175
Domácí

ŘSD investuje miliardy do oprav a odolnějších cest po záplavách