sobota 27. července 2024

Používání mobilu zvyšuje tlak, stačí půlhodina týdně

O 12 procent vzrůstá riziko vysokého krevního tlaku, pokud má člověk mobil u hlavy víc než půl hodiny týdně. Ukázala to 12 let trvající studie, která sledovala 212 tisíc dospělých od 37 do 73 let.

mobil

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Důsledkem vysokého tlaku bývá srdeční infarkt a mozkové mrtvice, které patří k nejčastější příčině úmrtí. „Výsledky ukázaly, že ti, kteří užívali mobilní telefon, měli o 7 procent vyšší riziko vzniku hypertenze ve srovnání s těmi, kteří mobilní telefony nepoužívali. A u těch, kteří telefonovali nebo přijímali hovory víc než půl hodiny týdně, byla pravděpodobnost nově vzniklého vysokého krevního tlaku dokonce o 12 procent vyšší než u těch, kteří telefonovali kratší dobu,“ vysvětluje lékařka Eva Kociánová.

Lékaři nechtějí telefonování mobilem zakazovat. „Je důležité si říkat – všeho s mírou. Dobré je nehovořit déle než hodinu týdně a dodržovat celkovou prevenci proti vysokému krevnímu tlaku a cholesterolu. Jezte více ovoce, zeleniny, ryb a vlákniny, udržujte si optimální tělesnou hmotnost a buďte fyzicky aktivní. Nemusí jít o sportovní výkony, stačí chůze. Nekuřte a nechávejte si pravidelně vyšetřovat hladiny cholesterolu i krevního tlaku. Pokud máte hladiny zvýšené, léčba musí být vždy komplexní a patří do rukou odborníka,“ doporučuje lékařka.

Jak se zvyšuje riziko hypertenze oproti telefonování do pěti minut týdně

doba telefonování týdně nárůst rizika hypertenze
30 minut až hodina o 8 procent
jedna až tři hodiny o 13 procent
čtyři až šest hodin o 16 procent
víc než šest hodin o 20 procent

Související

koncert mobil
Ostatní Technologie

Téměř polovina Čechů půjčuje svůj mobil na koncertech cizím lidem

požár
Domácí

Hrozí požáry, platí zákaz rozdělávání ohňů, jízd parních lokomotiv i lampiónů

profimedia-0687829514
Zdraví

Dlouhodobé užívaní léků na ADHD může způsobit srdeční choroby

office-620822_1280
Domácí

Místo na účet rovnou na číslo mobilu – banky spouští platby na kontakt