neděle 29. září 2024

Pouliční prodej jako spása ekonomiky. Čína ruší zákaz stánkařů z dob pandemie

Prodej jídla a různých předmětů na ulicích znovu povolují v Číně. Vláda tak sází na záchranu ekonomiky a snížení nezaměstnanosti, která v dubnu vzrostla do rekordních čísel.

Zibo

Zibo, původně průmyslové tovární město se stalo vyhledávaným turistickým místem doslova přes noc.
Zdroj: CNN

  • Zibo, původně průmyslové tovární město se stalo vyhledávaným turistickým místem doslova přes noc.
  • Zdroj: CNN

Čínu sužuje rekordní nezaměstnanost a ekonomické problémy. V jednotlivých městech se tak rozhodli zrušit plošné zákazy stánkařů, které platily hlavně z hygienických důvodů od pandemie covidu-19. K Šanghaji, Hangzhou a Pegingu se teď připojil i Shenzhen, třetí nejbohatší město v Číně, které je centrem špičkových technologií. Vedení města nabádá k pouličnímu prodeji místních specialit, ale i oblečení nebo hraček hlavně mladé nezaměstnané lidi. Povolení bude platit od září.

Analytici vidí současné uvolnění jen jako zoufalé opatření vlády. „Vypadá to, že čínské vedení nemůže najít lepší způsoby, jak vytvořit pracovní místa. Pro pracovníky nebo absolventy s dovednostmi pro digitální éru je pouliční prodej spíše známkou zoufalství než kreativního myšlení,“ řekl Steve Tsang, ředitel SOAS China Institute na Londýnské univerzitě. Míra nezaměstnanosti u lidí mezi 16 až 24 lety dosáhla v dubnu rekordních 20,4 procenta. A mohla by se ještě zvýšit, protože letos by mělo promovat rekordních 11,6 milionu vysokoškoláků.

Vzorovým místem, kde se díky pouličnímu prodeji podařilo nastartovat ekonomiku, je město Zibo. Jeho doslova noční přechod z průmyslového zapadákova v turisticky vyhledávanou lokalitu pro gurmány zemi ohromil.

Čínská ekonomika se potýká s celou řadou problémů. Klíčový trh s bydlením zažívá nejhorší propad v historii. Zahraniční investice v Číně klesly a vztahy se Spojenými státy jsou na nejnižším bodě za poslední desetiletí, což vede k eskalaci napětí v oblasti technologií a investic. Od pouličních prodejců se tak očekává obnova ekonomiky. Přispět by měli více než 60 procenty k čínskému HDP a k více než 80procentní zaměstnanosti.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

20190617.VW-Manufaktur.-067
Zahraniční

Vláda bude Volskwagenu dotovat elektromobily. Kvůli nim firma jde ke dnu

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann
Ekonomika

Von der Leyen chtěla slyšet, jak na tom Evropa je. Výsledek je alarmující

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Putin rozhodl o posílení armády. Měla by být druhá největší na světě

GXkoWfSbsAAMNAe
Zahraniční

Další tajfun ničí čínské pobřeží. Údajně je nejsilnější za posledních 75 let