čtvrtek 12. června 2025

Potraviny živočišného původu v Česku jsou téměř bez závad

V roce 2024 Státní veterinární správa provedla přes 125 tisíc testů potravin živočišného původu a nevyhovujících vzorků bylo jen 0,02 procenta.

Albert

Ilustrační foto.
Zdroj: aholddelhaize.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: aholddelhaize.com

V roce 2024 provedla Státní veterinární správa přes 125 tisíc testů na přítomnost škodlivých látek v mase, mléce, vejcích i medu. Pouze 0,02 procenta vzorků nesplnilo přísné limity, což je velmi dobrý výsledek.

Většina potravin byla čistá, objevily se jen ojedinělé případy nepovolených látek, například v mase ze Slovenska či Rakouska, které byly řešeny podle evropských pravidel. Také ryby byly většinou bez závad, i když u některých chovů byl zaznamenán zakázaný lék.

Celkově je kvalita potravin živočišného původu v Česku dlouhodobě velmi dobrá a bezpečná pro spotřebitele.

Autor: Šimon Mitro

Související

snídaně
Domácí Jídlo

Češi jedí hlavně doma. Rozvozy nefrčí

zbytky
Domácí

Češi ročně vyhodí průměrně 38 kilo jídla, přicházejí tak o tisíce korun

kukuřice
Světové dny Jídlo

Kukuřičný den

tržnice
Ekonomika

Jídlo šlo v květnu zase nahoru. Brambory a cukr dokonce o 11 procent