Potraviny živočišného původu v Česku jsou téměř bez závad

V roce 2024 Státní veterinární správa provedla přes 125 tisíc testů potravin živočišného původu a nevyhovujících vzorků bylo jen 0,02 procenta.

Albert

Ilustrační foto.
Zdroj: aholddelhaize.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: aholddelhaize.com

V roce 2024 provedla Státní veterinární správa přes 125 tisíc testů na přítomnost škodlivých látek v mase, mléce, vejcích i medu. Pouze 0,02 procenta vzorků nesplnilo přísné limity, což je velmi dobrý výsledek.

Většina potravin byla čistá, objevily se jen ojedinělé případy nepovolených látek, například v mase ze Slovenska či Rakouska, které byly řešeny podle evropských pravidel. Také ryby byly většinou bez závad, i když u některých chovů byl zaznamenán zakázaný lék.

Celkově je kvalita potravin živočišného původu v Česku dlouhodobě velmi dobrá a bezpečná pro spotřebitele.

Autor: Šimon Mitro

Související

zelenina
Domácí Školství

BIO míří do škol. Ministerstvo spustilo kampaň na podporu biopotravin

kávová zmrzlina
Světové dny Káva

Den kávové zmrzliny

sýrová pizza
Světové dny Jídlo

Den sýrové pizzy

makadamové ořechy
Světové dny Zdraví

Den makadamových ořechů