Potraviny živočišného původu v Česku jsou téměř bez závad

V roce 2024 Státní veterinární správa provedla přes 125 tisíc testů potravin živočišného původu a nevyhovujících vzorků bylo jen 0,02 procenta.

Albert

Ilustrační foto.
Zdroj: aholddelhaize.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: aholddelhaize.com

V roce 2024 provedla Státní veterinární správa přes 125 tisíc testů na přítomnost škodlivých látek v mase, mléce, vejcích i medu. Pouze 0,02 procenta vzorků nesplnilo přísné limity, což je velmi dobrý výsledek.

Většina potravin byla čistá, objevily se jen ojedinělé případy nepovolených látek, například v mase ze Slovenska či Rakouska, které byly řešeny podle evropských pravidel. Také ryby byly většinou bez závad, i když u některých chovů byl zaznamenán zakázaný lék.

Celkově je kvalita potravin živočišného původu v Česku dlouhodobě velmi dobrá a bezpečná pro spotřebitele.

Autor: Šimon Mitro

Související

obchod
Domácí

Potraviny konečně levnější? Vláda slibuje zásadní změny, ale experti varují

profimedia-0950490156
Domácí Vánoce

Prodejci kaprů musí včas nahlásit stánky

spaghetti-9326173_1280
Zahraniční Jídlo

Itálie získala jako první země na světě ocenění své kuchyně od UNESCO

49846697582_7a6bcc9e4e_b
Zahraniční

Jíme a topíme, planeta krvácí. Škody za miliardy každou hodinu, varuje OSN