Ve všech zemích Evropy vzrůstá cena potravin. Průměrná inflace potravin v Evropě činila v prosinci 18,2 procent, ale tempo zdražování se regionální velmi liší. Zatímco nejnižší míru zadržování potravin hlásí Lucembursko (11,1 procent), Irsko (12,1 procent) a Kypr (12,2 procent), tak v Maďarsku se blíží k hranici padesáti procentům (49,6 procent).
Kritická situace je dále v Litvě (33,5 procent) a Estonsku (30,8 procent). Z našich sousedů je na tom nejhůře Slovensko, kde potraviny zdražily o 29 procent.
Z potravin v Evropě nejvíc meziročně zdražil cukr (o víc než polovinu), máslo (o třetinu) a mléko (o 31 procent). Zdražení některých potravin se regionálně značně liší, zatímco u nás vloni vajíčka zdražila meziročně o 92 procent, tak v Lucembursku jen o 15 procent.