úterý 2. července 2024

Postupujeme vítězně vpřed, chválí se Putin. Nejspíš neříká pravdu

Ukrajinská protiofenziva se nezdařila, mrtvých mají osmkrát víc než Rusko. Takový je současný pohled na válku na Ukrajině ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina.

standard_compressed_Putin_press_conference__2022-02-22__01_1_

Vladimir Putin dostal první gratulaci od západního politika.
Zdroj: Store norske leksikon

  • Vladimir Putin dostal první gratulaci od západního politika.
  • Zdroj: Store norske leksikon

Přestože svět dnes upírá pozornost k jinému konfliktu, bojuje se stále i na východě Ukrajiny. Současnou situaci pro státní agenturu TASS okomentoval i ruský prezident Vladimir Putin. Ten zmínil především, že ukrajinská protiofenziva selhala a že ruská armáda si upevňuje své postavení na okupovaných oblastech. "Co se nyní odehrává podél celé linie kontaktu, tomu se říká aktivní obrana. Naše armáda zlepšuje svá postavení prakticky v celém tomto prostoru. Co se týče protiofenzívy, která je údajně pozastavena, tak kompletně selhala," shrnul situaci Putin. Sám údajně dal ultimátum ministrovi obrany Sergeji Šojguovi, aby do konce října uklidnil situaci a protiofenzivu zcela zastavil. Putin rovněž zmínil, že ztráty, které při protiofenzivě utrpěl Kyjev, jsou osmkrát větší než mrtví na straně Ruska.

Podle amerického Institutu pro studium války se nyní největší boje svádějí u města Avdijivka v Doněcké oblasti, kde se bojuje o každý metr. Podle ukrajinských představitelů dokonce Rusové u tohoto města přecházejí do útočné aktivity.

Jiného názoru než Putin je jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj, který prohlásil, že iniciativa je na straně Ukrajinců a protiofenziva, která začala v červnu, pokračuje úspěšně. Také podle Institutu pro studium války pokračují ukrajinské síly v útočných operacích u Bachmutu a v západní Záporožské oblasti a mírně postoupily jižně od Bachmutu.

Autor: Jan Skala

Související

9298444535_09e25b52db_b
Zahraniční

Maďarsko se ujalo unijního předsednictví a Orbán zamířil do Kyjeva

GRZBs3NXwAAzBJJ
Zahraniční

Tajné služby odvrátily na Ukrajině pokus o převrat. Stopy vedou do Ruska

Volodymyr Zelenskyj na setkání s americkým prezidentem Joe Bidenem na návštěvě USA.
Zahraniční

Ukrajinu v NATO nechce Trump ani Biden, přiznal Zelenskyj pro americký list

cHJpdmF0ZS9zdGF0aWMvaW1hZ2Uvd2Vic2l0ZS8yMDIyLTA0L2xyL2ZyZ2FsbG93c19ibHVlX3NreV93b29kZW4taW1hZ2Uta3liYmpkMmIuanBn
Zahraniční

Zavede Rusko trest smrti? Popravovat se v Moskvě přestalo v roce 1996