Post předsedy parlamentu Macron vyfoukl komunistům i přes volební prohru

Nečekaně, vzhledem k volební porážce, obhájila spojenkyně Emmanuela Macrona post předsedkyně parlamentu. Nad dalšími vyjednávání však visí otazník.

European_Conference_of_Presidents_of_Parliament_(ECPP)_Plenary_Theme_2,_The_challenges_to_representative_democracy_in_volatile_times_-_28_September_2023_-_France_(53221639268)

Spolupracovnice Emmanuela Macrona Yaël Braun-Pivet pokořila komunisty a obhájila místo předsedkyně francouzského parlamentu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Spolupracovnice Emmanuela Macrona Yaël Braun-Pivet pokořila komunisty a obhájila místo předsedkyně francouzského parlamentu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Francouzský prezident Emmanuel Macron si připsal další dílčí vítězství v povolebním boji, přestože jeho centristická, liberální strana Obnova utrpěla volební porážku. Jeho spojenkyni Yaël Braun-Pivet se totiž podařilo obhájit místo předsedkyně parlamentu, o které svedla boj s komunistou Andrem Chassaignem z vítězné koalice Nová lidová fronta, který v hlasování obdržel 207 hlasů. Braun-Pivet získala důvěru 220 poslanců.

Hlasování naznačuje složitost při nadcházejícím jednání o budoucí francouzské vládě. Všechny tři strany, které získaly zásadní parlamentní podíl, tedy vítězná koalice socialistů a komunistů Nová lidová fronta, Macronova Obnova a krajně pravicové Národní sdružení, spolu přes výrazné programové neshody spolu zatím odmítají spolupracovat a žádná z nich nemá potřebný počet hlasů pro získání většiny.

Francii zatím vládne kabinet Gabriela Attala, který před pár dny podal demisi, kterou Macron napodruhé přijal. Pokud by nedošlo ke shodě zmíněných tří stran, ve hře by mohla být úřednická vláda a nové volby v příštím roce.

Autor: Jan Skala

Související

Michel Barnier
Zahraniční

Francie má nového premiéra. Macron vsadil na Barniera

46823998804_7a25357278_b
Zahraniční

Bývalý francouzský premiér se vrací do politiky. A chce hned Macronovo místo

Inflatable_boat_carrying_migrants_approaching_USS_Carney_(DDG-64)_in_the_Mediterranean_160729-N-EU999-004
Zahraniční

Migranti z Afriky se utopili v kanále La Manche. Vlády viní pašeráky

soud
Krimi Ženy

Francouz, který nechával léta znásilňovat uspanou manželku, jde před soud