sobota 27. července 2024

Posledním popraveným byl Horehronský rozparovač. Oběsili ho před 34 lety

Posledním, komu se na našem území kolem krku stáhla oprátka, byl Horehronský rozparovač Štefan Svitek. Z jeho řádění z konce října 1987 dodnes běhá mráz po zádech.

Svitek

Štefan Svitek zvaný Horehronský rozparovač byl posledním oběšeným v Československu
Zdroj: Opravdové zločiny

  • Štefan Svitek zvaný Horehronský rozparovač byl posledním oběšeným v Československu
  • Zdroj: Opravdové zločiny

Poslední poprava na území tehdejšího Československa se uskutečnila přesně před 34 lety, 8. června 1989 v Bratislavě. Ten den o život přišel devětadvacetiletý Štefan Svitek známý jako Horehronský rozparovač. Po jeho vražedném řádění v roce 1987 zůstaly tři mrtvé. Jeho těhotná manželka a dvě dcery.

Od dětství psychicky vyšinutý Svitek měl problémy už ve škole, kde vršil jednu absenci na druhou. Ve třinácti letech pil láhev tvrdého alkoholu denně, kouřil a provozoval zoofilii. Už v době, kdy se začal učit zedníkem, si pro něho přišla policii a dalších skoro deset let strávil po věznicích za loupež, únos, týrání zvířat či znásilnění retardované ženy, kterou při styku brutálně mučil. V osmdesátých letech po řadě pobytů za mřížemi a na psychiatrii se oženil a spolu s rodinou, kterou tvořila jeho jedna nevlastní, jedna vlastní dcera a těhotná manželka se přestěhoval do Brezna na Banskobystricku.

30. října 1987 pil Svitek celý den. Když kolem jedenácté v noci přišel domů, sotva vrávoral. Kvůli tomu se dostal do sporu se svou manželkou, který skončil tragicky. Ve společné ložnici ženě usekl hlavu sekerou a stejným nástrojem pak ubil obě dcery. Pohled na krev jej sexuálně vzrušil, a proto popadl nůž a začal všechny tři své oběti pitvat a vnitřnosti rozhazovat po místnosti. Nad mrtvolami pak masturboval. Při soudním přelíčení pak vraždy popsal jako svůj nejsilnější sexuální zážitek.

Podle soudních znalců byla Svitkova náprava naprosto vyloučená a proto mu Krajský soud v Bánské Bystrici vyměřil trest nejvyšší. Necelý rok po popravě tehdejší československý prezident Václav Havel trest smrti zrušil.

Autor: Jan Skala

Související

GTQERGiXYAEHPx6
Krimi

Policista zastřelil neozbrojenou černošku. V Americe se znovu zvedá vlna protestů

GS48t5eXEAMHqYG
Zahraniční Video

Žena neprávem odsouzená za vraždu opustila po desetiletích věznici

Kypr
Zahraniční Výročí

Turecká invaze na Kypr začala před 50 lety

Anglický navigátor Matthew Flinders
Zahraniční Výročí

Muž, který pojmenoval Austrálii. Před 210 lety zemřel navigátor Flinders