Poslední oprátka v Čechách. Před 35 lety popravil kat pětinásobného vraha

Vladimír Lulek vraždil u Hradce Králové den před Vánocemi, proto dostal přezdívku vánoční vrah. Byl také posledním popraveným na území Čech, kat ho oběsil přesně před 35 lety.

profimedia-0309296384

Vladimír Lulek, alias vánoční vrah, byl poslední popraveným Čechem.
Zdroj: Profimedia

  • Vladimír Lulek, alias vánoční vrah, byl poslední popraveným Čechem.
  • Zdroj: Profimedia

Poslední popraveným v Československu byl Štefan Svitek, jehož kat připravil o život 8. června 1989 v bratislavské věznici. Na českém území byl posledním zločincem, který zemřel rukou kata, Vladimír Lulek. Kolem jeho krku se smyčka utáhla přesně před 35 lety, 2. února 1989 ve věznici na pražské Pankráci.

Lulek, kterému v době smrti bylo 35 let, byl recidivistou a pětinásobným vrahem. Než spáchal svůj nejhorší čin, stál čtyřkrát před soudem. Ve Šťáhlavech na Plzeňsku, odkud pocházel, byl vyhlášeným rváčem.

23. prosince 1986 šel jako vždy silně opilý z hospody domů. Na schodišti domu v Předměřicích u Hradce Králové potkal manželku a začala ostrá hádka, kterou Lulek ukončil 36 bodnými ranami. Jeho řádění se pokusila zastavit sousedka, kterou bodl do břicha a těžce zranil. Pak se zabarikádoval v bytě.

Tam ale byly čtyři děti, tři manželčiny a jedno jejich společné. Ani ty Lulek neušetřil a všechny ratolesti ve věku od 18 měsíců do deseti let ubodal. Před soudem se snažil předstírat psychickou poruchu a tvrdil, že o žádných vraždách nic neví. Dokonce držel hladovku. Nakonec se však rozhodnutí soudu o hrdelním trestu podvolil. „Že mě tak odsoudili po právu, které na to mají, za to si mohu sám. Moc toho lituji. Měl jsem je všechny rád. Teď nezbývá než čekat, kdy to budu mít za sebou. Bude to pro mě jen vysvobození,“ napsal krátce před popravou svým rodičům.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0871382021
Krimi

Alabama popravila muže dusíkem. Je to mučení, tvrdí lidskoprávní aktivisté

profimedia-0889349316
Krimi

Poprava po 21 letech. V Americe zemřel muž, který zavraždil novinářku

GK5QHjCW4AAM_X6
Zahraniční

Vietnamskou podnikatelku čeká smrt. Přesto zase usedla na lavici obžalovaných

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize