Poslední hodiny v úřadu – Zeman udělil milost firmě, které, to jeho mluvčí tají

„Prezident republiky Miloš Zeman se rozhodl udělit milost jedné právnické osobě,“ oznámil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. O jakou firmu se jedná, neřekl. Spekuluje se, že jde o Metrostav.

Miloš Zeman

Miloš Zeman.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Miloš Zeman.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Zemanovi zbývají poslední hodiny v roli prezidenta. Přesto ještě úřaduje. „Prezident republiky prominul právnické osobě zbytek trestu zákazu plnění veřejných zakázek nebo účasti na veřejné soutěži, který jí byl uložen za zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě,“ uvedl Ovčáček v tiskové zprávě. Doplnil pouze to, že podle prezidenta trest nepříznivě dopadá především na zaměstnance dané společnosti. „Významnou část trestu omilostněná společnost již vykonala,“ řekl Ovčáček.

O milost pro firmu žádali v poslední době odboráři Metrostavu, který loni dostal zákaz účasti ve veřejných zakázkách na tři roky a pokutu deset milionů korun za zmanipulované tendry ve středočeských nemocnicích.

Metrostav se přesto dál ucházel o veřejné zakázky. Založil proto třeba dceřinou společnost Metrostav Infrastructure. Když odvolací soud rozšířil zákaz i na ni, založil Metrostav další firmu, MI Roads. K referencím, které jsou u tendru potřeba, využívá další svoji firmu –BES.

Zeman po nástupu do funkce prohlásil, že milosti bude udělovat jen striktně omezenému okruhu humanitárních případů, kdy pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít vážné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí.

Informace se rychle šíří a reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Související

hilsneriada1
Domácí Výročí

Před 125 lety začala Hilsneriáda. Dodnes se však usiluje o zvrat celého procesu

profimedia-0893034227
Domácí

Prezident Pavel udělil první milosti

Miloš Zeman.
Domácí

Před 11 lety vybírali hlavu státu poprvé čeští voliči

GDoI3B8bQAAR-xu
Zahraniční

Pryč s Tuskolandem, křičeli demonstranti. Duda omilostní uvězněné politiky