neděle 29. září 2024

Youtuber Kovy, režisérka Sommerová ani bratři Mašínové vyznamenání nedostanou

Bratři Mašínové, šéf Člověka v tísni Šimon Pánek, youtuber Kovy nebo režisérka Olga Sommerová vypadli ze seznamu lidí navržených na státní vyznamenání. Ocenění naopak získá třeba fotbalista František Cipro či muzikanti Oldřich Říha a Michal Prokop.

img6479b4d57486e

Sněmovna schválila návrh na státní vyznamenání.
Zdroj: psp.cz

  • Sněmovna schválila návrh na státní vyznamenání.
  • Zdroj: psp.cz

Sněmovna projednala seznam, na kterém bylo 141 jmen. Návrh na udělení státních vyznamenání není závazný, konečné rozhodnutí je na prezidentovi.

Mezi osobnostmi oceněnými in memoriam je například Josef Bernat, pilot 311. československé bombardovací perutě, který vykonal přes čtyřicet nočních bombardovacích náletů na nacistické Německo a cíle v okupované Evropě, pamětník holokaustu Jiří Brady, sokol a legionář Jan Čapek nebo Josef Gabčík a Jan Kubiš, kteří provedli atentát na říšského protektora Heydricha.

Poslanci schválili také nominaci politologa a publicisty Bohumila Doležala, astrofyzika Jiřího Grygara nebo aktivistky Eleny Gorolové, která je jednou z nuceně sterilizovaných romských žen. Sněmovna podpořila i medaile za zásluhy pro motocyklového závodníka a trenéra Petra Čemuse, vinaře Lubomíra Glose, řádovou sestru Veritas Holíkovou, písničkáře Pavla Lohonku, muzikanty Vladimíra Mišíka, Michala Prokopa, Jiřího Pavlicu, Oldřicha Říhu a sourozence Hanu a Petra Ulrichových.

Související

Petr Pavel
Domácí

Sněmovna navrhne kandidáty na vyznamenání. Budou mezi nimi i Mašíni

Petr Pavel
Domácí

Pavel setrvá v linii svých předchůdců. Mašínům vyznamenání také nedá

prof
Domácí

Pavel vyznamenal Čaputovou. Má stejný Řád bílého lva jako Fico a Alžběta II.

325667217_1344673479715365_4115262538022556536_n
Domácí

Zeman státní vyznamenání nedostane. Jeho navržení podpořila pouze opozice