pátek 4. října 2024

Poslanci se hádají o důchody. „Žádná vláda nebyla tak neschopná,“ soptí Babiš

Sněmovna se dnes na zvyšování věku odchodu do důchodu pravděpodobně nedohodne. Opozice jednání znovu blokuje obstrukcemi.

profimedia-0914655750

Andrej Babiš za sněmovním pultíkem.
Zdroj: Profimedia

  • Andrej Babiš za sněmovním pultíkem.
  • Zdroj: Profimedia

Hnutí ANO se netají tím, že obstrukcemi hodlá zablokovat dnešní jednání Poslanecké sněmovny, která má na programu schválení důchodové reformy, která má především upravovat věk odchodu do důchodu podle průměrného věku dožití, což znamená, že by strop 65 let padl a dnešní třicátníci by do penze odcházeli až po sedmdesátce. To hnutí ANO označuje za naprosto asociální krok, což potvrdil i jeho předseda Andrej Babiš, který se vydal cestou obstrukcí a přednesl velmi dlouhou řeč, kdy mluvil i o okrádání důchodců. „Nikdy neměla Česká republika takto neschopnou, arogantní a asociální vládu,“ řekl Babiš za řečnickým pultíkem.

K němu se přidali i další poslanci za ANO a s přednostním právem vystupují také poslanci za druhou opoziční stranu SPD. Očekává se, že s tradičně několikahodinovým projevem, který leckdy ani s daným tématem vystoupí i předseda této partaje Tomio Okamura. Babiš také uvedl, že pokud se po volbách vlády ujme jeho ANO, vrátí se důchodový věk na 65 let.

Premiér Petr Fiala (ODS) argumentuje nutností revize důchodového systému. Pokud by dál platil současný systém, nebude mít v blízkých letech vláda na výplatu penzí prostředky. Zvyšování odchodu do důchodu se nelíbí ani odborům.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0911080137
Domácí Krajské volby

Koalici v Ústeckém kraji utvoří ANO, ODS a Lepší Sever

profimedia-0877370611
Domácí

Důchodová reforma je stále ve větru. Poslanci ji neschválili ani druhý den

Marian Jurečka
Domácí

Vláda slevila z důchodové reformy. Je to pořád málo, zní z opozice

profimedia-0901579469
Domácí Česká politika

Mráčková Vildumetzová povede ANO a SOCDEM v Senátu