neděle 12. května 2024

Poslanci schválili občanku v mobilu

Od poloviny ledna bude možné se prokazovat digitální občankou v mobilu.

profimedia-0825188812

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (29. 11. 2023)
Zdroj: Profimedia

  • Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (29. 11. 2023)
  • Zdroj: Profimedia

Poslanci dnes schválili novelu umožňující od ledna příštího roku používaní digitálního občanského průkazu v mobilních zařízeních. Změny byly přijaty v závěrečném čtení a nyní půjdou k posouzení do Senátu.

A jak to bude fungovat? Stáhnete appku, aktivujete přes Portál občana a používáte! Při ztrátě telefonu je pak stejně snadný i proces deaktivace, nehrozí tedy stejná nebezpečí jako při ztrátě fyzického dokladu. Hlavní výhodou digitální varianty je větší kontrola nad sdílenými údaji. Pokud totiž budete prokazovat třeba svůj věk, zvolíte v aplikaci pouze tuto informaci. Nikdo už nemusí znát vaše bydliště nebo přesné datum narození, které jsou ve fyzickém dokladu vidět,“ uvádí vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Úřady budou eDoklady přijímat postupně, hned v lednu začnou ústřední orgány státní správy. Později během příštího roku se přidají úřady práce nebo policie, v roce 2025 pak pošty. Novela zavádí pokutu až 10 tisíc korun za zneužití e-dokladu. Během projednávání ve Sněmovně se objevily obavy, že český systém e-dokladů může být nadbytečný po zavedení celoevropského systému eWallet. Vicepremiér však uvedl, že české řešení bude propojeno s evropským systémem.

Autor: Šimon Mitro

Související

E-Estonia_Showroom_(37199942781)
Zahraniční

Estonci vstupují na další digitální úroveň. Ve volbách budou hlasovat přes telefon

Záběr z reklamy Applu
Zahraniční Technologie

Apple se omluvil za novou reklamu. Do televize nepůjde

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech