neděle 8. září 2024

Poslanci řeší odvolání Lubomíra Xavera Veselého z lukrativního postu v Radě ČT

Kontroverzní a vulgární výroky nebo urážky směřované především vůči ženám možná připraví Lubomíra Xavera Veselého o lukrativní post v Radě České televize. Odvolání doporučil Výbor pro mediální záležitosti, poslanci jednání přerušili.

xaver_cerna

Lubomír Veselý.
Zdroj: wiki.paralelnilisty.cz

  • Lubomír Veselý.
  • Zdroj: wiki.paralelnilisty.cz

„Závažným způsobem narušil důstojnost funkce člena Rady a že ohrozil dobré jméno jak Rady České televize, tak České televize samotné,“ uvedl poslanec Jan Jakob, který návrh podal.

Veselý zasedl v radě v květnu 2020. V posledních čtyřech letech byl autorem celé řady nekorektních, urážlivých a mnohdy i vulgárních výroků, které směřoval zejména vůči ženám působících v kulturním prostředí a vůči novinářkám.

Za Veselého se před přestávkou v jednání postavil šéf SPD Tomia Okamura a jeho stranický kolega Radim Fiala či poslankyně Taťána Malá a Aleš Juchelka z ANO. Schůze bude pokračovat v pátek dopoledne.

Veselý je známý svými proruskými názory, nenávistí k České televizi i tím, že se sám pokládá za novináře a moderátora, i když je v řadě rozhovorů zcela neobjektivní.

Rada ČT se obvykle schází jednou za dva týdny, jednání trvají 1,5 až 2,5 hodiny. Za to její členové dostávají pořádný balík. Odměny stanovuje zákon podle průměrného platu v České televizi v předchozím roce. Předsedy rady má 127 procent platu, místopředseda 103 a řadový člen 80 procent. Podle webu Hlídací pes si tak přišel předseda rady v roce 2019 na 53 800 korun, o rok později pak 55 500. Místopředseda Rady dostával ve stejných letech 43 600 a 45 100 korun měsíčně, řadoví členové pak 33 900, respektive 35 000 korun za pár hodin práce.

Výroky Lubomíra Veselého

Slovní útok na diplomatku Magdalenu Vašáryovou – květen 2024

Lubomír Veselý prohlásil na adresu diplomatky Magdaleny Vašáryové následující: „Milá zlatá Vášáryová, ty spodino, já ti ze srdce přeju, aby ti mráz roztrhnul prdel,“ a dodal, že si této žvanivé paničky nikdy moc nevážil. Tyto výroky vyvolaly celou řadu veřejných reakcí a rozpoutaly diskusi o možnosti odvolání pana Lubomíra Veselého z Rady České televize. Patrně proto pan Veselý přispěchal s pokusem o omluvu: „Sebralo mě to víc, než jsem si myslel. Byla to ode mě velká chyba, měl jsem použit jinou metaforu, říct to jinak, nemusela zaznít žádná vulgarita. Člověk má fungovat tak, že když udělá chybu, má se umět omluvit. Tímto se chci paní Vašáryové omluvit, měl jsem to říct jinak.“ Nutno podotknout, že se ale stále ještě nedistancoval od desinterpretace slov paní Vašáryové. Zároveň se nejedná o ojedinělý exces.

Urážky dokumentaristky Olgy Sommerové – červen 2021

Veselý pronesl urážky na adresu dokumentaristky Olgy Sommerové: „Tedy už nevím, jestli to není pro lékaře, paní Sommerové je 71 let, a už by nebyla žádná ostuda, a dokonce si myslím, že má právo na lehčí demenci, ale říct, že ČT 24 je sledovanější než BBC, tak pro to snad ani neexistuje přirovnání…Kdo si to vygoogluje, zjistí, že je to lež, je to nepravda, že je to lež…Milá paní Sommerová, dokumentaristko, režisérko, političko, lhářko!“ Tohoto nedůstojného výroku se pan Veselý dopustil v době, kdy byl externě zaměstnaný v Českém rozhlase. Jeho spolupráce s Českým rozhlasem byla skončila v srpnu 2021.

Výroky vůči moderátorce Veronice Sedláčkové – leden 2021

Veselý moderátorku stanice Český rozhlas Plus Veroniku Sedláčkovou v rádiovém vysílání kritizoval za používání genderově neutrálních výrazů a její jazyk popisuje jako genderový, politicky korektní s debilním stylem. „A ona za chvíli kladla otázku a říkala daňoví poplatníci a poplatnice. To už je fakt trefná do lebky, to snad není možný. Úplně mě to vyděsilo. … A poplatnice zní navíc jako nosnice.“ Právě tato aféra vyvolala reakci i u zaměstnanců Českého rozhlasu, kteří se proti jeho argumentaci ohradili s apelem na svého generálního ředitele.

Slovní útok na novinářku Johanu Hovorkovou – červen 2020

Na adresu Johany Hovorkové, novinářky z Fórum24, pronesl: „Johana Hovorková, pamatujte si její jméno! Až uslyšíte, že má besedu ve škole, kam chodí vaše dítě, jděte tam a žeňte jí svinským krokem. Tyhle zrůdy, bohapustý lháři a svině, tam nemají co dělat.“ Novinářce posléze začaly chodit urážky a výhružky, které předala policii; nařčení šířila dezinformační scéna, například server Sputnik. Vznikla petice, která se zasazovala o odvolání Lubomíra Veselého z pozice radního ČT. V lednu 2022 soud rozhodl o tom, že se za svá slova musí Veselý novinářce omluvit.

Ostatní kontroverzní výroky

Na adresu doktorandky Univerzity Palackého v Olomouci Veroniky Krátké Špalkové napsal na svůj účet na sociální síti Facebook: „Už se nebojím o naši budoucnost. Ach jo, kdybys šla raději na kuchařku.“

Kriticky se vyjadřoval k pořadu Newsroom ČT24, kdy jeho redaktory častoval slovem kobylky a spojením svazácká úderka.

Kontroverze vyvolala i skutečnost, že se Lubomír Veselý už v roli radního České televize nechal vyfotit s představitelem DSSS Tomášem Vandasem.

Jeden z výroků směřoval i k předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové, a to v diskuzním pořadu Podtrženo sečteno s Karolinou Stonjekovou, která komentovala kritiku Markéty Pekarové Adamové vakcíny Sputnik. Veselý uvedl: „Trošku mám pocit, že ona o té vakcíně ví přesně tolik jako Gréta o penisech! Je to možná kec, slyšel jsem v kuloárech, že každé pondělí zavolají Markétě Pekarové Adamové z Moskvy, kolik se jim podařilo vyrobit vakcíny, aby to mohla okomentovat. Začíná mě bavit. Mám jí ve sbírce zvadlejch růží.“

Související

417683996_935035384653431_2947199988979657678_n
Zahraniční

Na Slovensku to znovu vře. V hlavních rolích Šimečka a Šimkovičová

408148998_927981615352806_5463957773040899139_n
Zahraniční

Fico chce kvůli demonstracím odvolat Šimečku. Jde mu o státní peníze, tvrdí

51215714470_6a7bfb9dd7_b
Zahraniční

Ve Francii se schyluje k politické krizi. Macron se zdráhá jmenovat premiérku

368861150_3447662578818313_4478115567150173077_n
Domácí

Další rána branickým Ledárnám. Soud se znovu přiklonil na stranu stěžovatelů