pondělí 9. září 2024

Posádka ztracené miniponorky má kyslík jen do čtvrtečního poledne

Minimum prostoru, chlad, tma, kyslík do čtvrtečního poledne a žádný čas na dekompresi – tak to vypadá na palubě miniponorky Titan, se kterou v neděli ztratila mateřská loď spojení. Titan se řídí herním ovladačem a navádí jej SMS zprávy.

FzCTIDoXwAI05BB

Posádka ponorky se tísní v miniaturním prostoru.
Zdroj: Twitter

  • Posádka ponorky se tísní v miniaturním prostoru.
  • Zdroj: Twitter

V malém prostoru tisíce metrů pod hladinou se tísní pětice lidí: Stockton Rush, šéf firmy, která sestupy k Titanicu organizuje, francouzský podmořský badatel Paul-Henry Nargeolet a tři cestující – britský magnát Hamish Harding, pákistánský byznysmen Šahzada Dawúd se synem Sulmánem, kteří za výpravu zaplatili dohromady 5,4 milionu korun. Podívejte se, jak to uvnitř vypadá.

Už v květnu 2018 upozornila Rushe skupina desítek oceánografů, inženýrů či vývojářů na své znepokojení týkající se vývoje ponorky a chystaných komerčních expedic. Titan nemá potřebné nezávislé bezpečnostní testy a měl by se potápět maximálně do hloubky 1 300 metrů. Jenže posádka mířila k vraku Titanicu, který je 3 800 metrů pod hladinou. Záchranné týmy se obávají, že se zaklínila v troskách lodi u dna.

Záchrana je tak téměř nemožná. Zatím totiž ani není jasné, kde přesně ponorka je. Poslední kontakt zaznamenali experti v úterý, kdy se z hlubin ozývalo pravidelné bouchání. Je ale také možné, že ponorka je na hladině. Posádka ale nemá šanci se z ní dostat, ponorku je totiž nutné zvenku rozšroubovat.

Související

profimedia-0749316035
Film a TV Výročí

Režisér nejúspěšnějších filmů. James Cameron slaví 70

52118544645_7a7296ca63_b
Zahraniční

Americké ponorky míří na Blízký východ. Stále se čeká íránský úder na Izrael

Plakát k filmu Avengers: Endgame (2019)
Film a TV Kino

Před pěti lety se stalo Endgame nejúspěšnějším filmem všech dob. Avengers kralovali jen krátce

1716497988210
Zahraniční

Ztracenou ponorku z druhé světové války nalezli po osmdesáti letech